Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.10.2021 07:35

Začína sa nová páleničiarska sezóna v Pestovateľskej pálenici Beluša


Pohľad do pálenice


Miestnosťou sa šíri prenikavá vôňa horiaceho dreva, ktorú po niekoľkých hodinách vystrieda výrazná a nezameniteľná aróma vypáleného destilátu.


Takto sa dá opísať atmosféra v belušskej pálenici, kde sa presne po mesiaci od prijímania objednávok na vypálenie kvasu začala v stredu 6. októbra 2021 nová sezóna.

„Obecná pálenica eviduje k dnešnému dňu cca 380 záujemcov o destiláciu ovocného kvasu. Z ovocia dominuje tradične jablko a slivka. Podľa evidencie objednávok konktaktujeme zákazníkov, premeriavame cukornatosť i stupeň prekvasenia refraktometrom a podľa množstva ovocia je im k dispozícii kotol s objemom 12 q alebo 5 q,“ informuje Ing. Igor Guliš, vedúci Oddelenia správy majetku a obecných služieb na Obecnom úrade Beluša.

Samozrejmosťou je možnosť zakúpiť si originálne nálepky na fľaše. Pri spôsobe pálenia sa využíva tradičné kúrenie drevom v medených kotloch. Pokiaľ si drevo nezabezpečí zákazník, belušská pálenica mu ho poskytne. Vtedy sa rozlišuje aj cena za vypálený destilát. Pri dodaní dreva v pálenici je cena za 1 la 10,50 €. Ak má zákazník vlastné drevo, cena je 9,10 €/1 la. Doprava kvasov sa zabezpečuje pomocou vývevy a každý kvas sa destiluje samostatne.

Na kvalitu spracovania a kompletný servis dohliada vedúci pálenice s ďalšími pracovníkmi. Tí, ktorí chápu pálenie ako „sviatok“, môžu čakať na „tekuté zlato“ v oddychovej miestnosti. Páleničiarska sezóna trvá zhruba päť mesiacov a množstvo vypáleného destilátu vždy odráža kvalitu ovocia počas daného roka. Minulú sezónu belušská pálenica vypálila viac ako 36 tisíc la pálenky.

„Pred začiatkom sezóny sa v pálenici vykonali opravné a údržbové práce, pripravuje sa budovanie prístrešku na uskladnenie dreva. Pred otvorením sezóny vykonali kontrolu aj pracovníci colného úradu, aby sa nová sezóna mohla začať v súlade s platnými predpismi a nariadeniami,“ dopĺňa Mgr. Patrik Štrbák, prednosta Obecného úradu Beluša.

Objednať sa na vypálenie ovocného kvasu je možné osobne v Pestovateľskej pálenici, ul. Farská 1671, a to v pondelok až piatok od 8,00-14,00 hod. alebo telefonicky na 0911 910 790.

Autor: (ts-Mgr. Jana Huliačková, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
20.10.2021
Do prerozdeľovania obecných financií sa aktívne zapoja aj občania
Nápadov, ako z mála urobiť veľkú vec je viac ako dosť. V obci Beluša sa to jej občanom umožní vďaka participatívnemu rozpočtu. Na septembrovom zasadnutí obecného zastupiteľstva bolo prijaté všeobecne záväzné nariadenie o určení pravidiel participatívneho rozpočtu obce Beluša.
viac
21.01.2023
Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie
Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.
viac
04.01.2024
Radosť majú aj deti
V roku 2023 sa nám podarilo modernizovať centrum obce, kde sa na nepoznanie zmenilo najmä centrálne námestie pred obecným úradom. K vianočným dekoráciám pribudli na konci roka aj detské prvky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %