Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.11.2019 12:05

Z peňazí na rozvoj v rozpočte vyčerpala Rimavská Sobota v 1. polroku 9 percent


Ilustračná snímka, zdroj: sobotnik.sk


Len deväť percent celkového objemu financií, ktoré boli určené na rozvoj mesta, vyčerpala v prvom polroku samospráva Rimavskej Soboty. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval poslanec a predseda finančnej komisie Michal Demeter.


Reagoval tým na obvinenia primátora Jozefa Šimka, podľa ktorého skupina poslancov zastavila rozvoj mesta. „Vyčítali ste, že 'urýchľovači' alebo hlavný kontrolór mesta zastavili rozvoj a že robota stojí. V tomto roku je v rozpočte vyčlenených na rozvoj 1,59 milióna eur, vyčerpaných je do prvého polroka deväť percent. Takže peniaze sú, robota stojí,“ konštatoval Demeter. Dodal tiež, že im ide len o to, aby sa v meste budovalo v súlade s platnou legislatívou a stavby mali všetky potrebné povolenia.       

Ako reagoval primátor, v predchádzajúcich rokoch v spolupráci s bývalým MsZ vedel realizovať množstvo stavebných rozvojových projektov, ale v aktuálnom roku sa nevybudovalo vôbec nič. Zdôraznil tiež, že v prvom rade mu ide o záujem obyvateľov mesta a práve oni jeho i poslancov zhodnotia vo voľbách.       

„Keby som robil všetko tak, ako mi to vyčítate, tak nemáme vybudovanú rekreačnú oblasť Kurinec, cyklodráhu, nevyasfaltujeme 168 ulíc v meste, nepoložíme desaťtisíce metrov zámockej dlažby a neopravíme tri námestia,“ oponoval Šimko s tým, že žiadne vážne pochybenia v meste nenašli pri svojej kontrole ani Najvyšší kontrolný úrad SR či polícia.       

Podľa slov poslanca Romana Vaľa by sa však nikto z občanov nehneval, keby boli diela dokončené trochu neskôr, ale povolené a skolaudované. „Vyžadovanie dodržiavania zákona z našej strany vy vyhodnocujete ako brzdenie rozvoja mesta. Nie je to správne konštatovanie, pretože všetci sme povinní dodržiavať stavebný zákon. Nesnažme sa ho porušovať len preto, že je potrebné strihať pásky pred voľbami,“ podotkol Vaľo.       

Podľa primátora však poslanci robia zlú politiku. „Ste brzdou rozvoja mesta, všetci 'urýchľovači', a vy ste na čele, pán Vaľo. Čestne a svedomito robíme pre občanov mesta a vy to negujete, zastavujete rozvoj, a to pokračuje ďalej,“ zdôraznil Šimko.       

Uvedený spor je len jedným, ktoré medzi sebou majú primátor a časť poslancov prakticky od začiatku volebného obdobia. Rozdielne názory mali napríklad na zostavovanie aktuálneho rozpočtu mesta, spôsob realizácie stavebných akcií, rekonštrukciu komunikácií či využitie rozmernej budovy bývalého internátu na Školskej ulici.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2018
V akvaparku Kurinec stavia mesto tobogan, v pláne sú aj kryté bazény
Výstavba toboganu a príprava realizácie krytých bazénov i nového geotermálneho vrtu. To sú aktuálne zámery samosprávy Rimavskej Soboty pri rozvoji rekreačnej oblasti Kurinec, ako ich prezentoval primátor Jozef Šimko na ustanovujúcom decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
13.01.2021
BBSK zrekonštruuje Dom osvety v Rimavskej Sobote
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, podľa ktorej kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske aj vstupné priestory.
viac
10.02.2023
Mesto bude v roku 2023 hospodáriť s rozpočtom viac ako 25 miliónov eur
Mesto Rimavská Sobota bude v roku 2023 hospodáriť s rozpočtom vo výške 25 328 667 eur. Návrh rozpočtu schválili poslanci mesta na pondelňajšom (6. 2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Za hlasovalo 14 z 18 prítomných mestských poslancov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %