Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.12.2023 10:55

Vznikla Kompostovacia asociácia Slovensko - KOMPAS


KOMPAS - logo


Novovzniknutá asociácia KOMPAS má za cieľ združovať výrobcov kompostu a spracovateľov biologicky rozložiteľného odpadu a materiálov, zastupovať ich záujmy a vytvoriť im podnetný priestor na zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe.


Asociácia KOMPOS ako ambasádor kompostu – prostriedku pre zlepšenie zdravia pôdy sa zameria aj na zvyšovanie povedomia o význame kompostu medzi poľnohospodármi a verejnosťou. „Viac ako 50 percent pôdy Slovenska je ohrozenej eróziou, čím prichádzame nielen o pôdu, ale aj o významné množstvá vody, ktoré by mohla pôda zadržať. Kvalitným kompostom máme šancu tento stav zvrátiť. Ten má totiž pozitívny dopad na schopnosť pôdy zadržiavať vodu, sekvestrovať atmosférický uhlík a podporiť biodiverzitu v prírode,” hovorí jedna zo zakladateliek asociácie Lucia Baľak, odborníčka na pôdny mikrobióm. 

Na Slovensku je od júla roku 2021 povinný zber kuchynského odpadu z domácností. Biologicky rozložiteľné materiály a odpady sú cenná surovina a majú byť použité na výrobu kvalitného kompostu v súlade s hierarchiou obnovy produkčných zdrojov a s hierarchiou zhodnotenia odpadov. V roku 2022 sa samosprávy vyzbierali z domácností 37 342 ton kuchynského odpadu, pričom toto číslo predstavuje necelých 10 percent z celkového potenciálu produkcie kuchynského odpadu z domácností.

Kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu kompostovaním na Slovensku nie sú dostatočné. V dôsledku použitia nesprávnych postupov je výsledkom jeho spracovania nekvalitný kompost, o ktorý medzi poľnohospodármi nie je záujem.

„Ekologická a ekonomická pridaná hodnota kompostovania je nepopierateľná. Musíme sa však na kompostárne začať pozerať ako na zariadenia, ktorých prvoradou úlohou je výroba kvalitných kompostov. Len pomocou nich vieme maximalizovať benefity kompostov pre životné prostredie a zabezpečiť dlhodobý záujem o komposty. K tomu potrebujeme kvalitnú surovinu, dostatočne vybavené kompostárne, ale hlavne obsluhu, ktorá bude rozumieť potrebám kompostovacieho procesu. Verím, že táto asociácia tomu pomôže,“ doplnil Branislav Moňok, predseda asociácie.

Kontakt

Alexandra Kolarik

info@komp-as.sk

mobil: 0908 50 10 15

Autor: Alexandra Kolarik, info@komp-as.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
31.03.2021
V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly
V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly. Nachádza sa v okrese Ilava v katastrálnom území Dubnice nad Váhom. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú schválil Okresný úrad Trenčín. Vyhláška nadobudne účinnosť 15. apríla.
viac
28.07.2022
Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov platí pre väčšinu Slovenska
Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov aktuálne platí pre väčšinu územia Slovenska. Upozornilo na to ministerstvo vnútra a vyzýva ľudí na zodpovednosť a rešpektovanie zákazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %