Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.07.2021 03:40

V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.


Horný tok Chotčianky sa bude nachádzať v okrese Stropkov v katastrálnom území Driečna. Celková výmera chráneného areálu bude 2,55 hektára (ha). Platiť tam bude druhý stupeň ochrany. V tomto území sa ochránia horské vodné toky a ich drevinová vegetácia s myrikovkou nemeckou a živočích mihuľa potiská.

V okrese Medzilaborce v katastrálnom území Výrava vyhlásia chránený areál Horný tok Výravy s výmerou 19,47 ha. Platiť tam bude druhý stupeň ochrany, nachádzajú sa tam jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy a zvieratá ako kunka žltobruchá, vydra riečna či kobylka Štysova.

Chránený areál Laborec bude v okrese Medzilaborce v katastrálnom území Čertižné, Habura a Borov. Pre areál bude platiť tretí stupeň ochrany s výmerou 24,96 ha. Na území budúceho chráneného areálu sú jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy či brehové porasty deväťsilov. Nachádzajú sa tam živočíchy ako mlok hrebenatý/mlok veľký, bobor vodný/bobor eurázijský aj pĺž vrchovský.

Vyše 16 hektárov by mala mať prírodná rezervácia Brezové v okrese Poprad v katastrálnom území Štrba. Platiť pre ňu bude štvrtý stupeň ochrany. Vyhlásením prírodnej rezervácie sa ochránia slatiny s vysokým obsahom báz aj podmáčané lúky horských a podhorských oblastí. Žije tam pimprlík mokraďný či pimprlík močiarny.

Druhú prírodnú rezerváciu Pokoradzské jazierka vyhlásila vláda v okrese Rimavská Sobota v katastrálnom území Dražice, Nižná Pokoradz a Vyšná Pokoradz. Jej celková výmera je 64,43 ha. Rozdelená bude na dve zóny. V zóne A bude platiť piaty stupeň a v zóne B štvrtý stupeň ochrany. Ochranu budú mať nížinné a podhorské kosné lúky a dubovo-hrabové lesy karpatské, zo živočíchov hrachor sedmohradský, fuzáč obrovský/fuzáč veľký a roháč obyčajný.

Národná prírodná rezervácia (NPR) Plavno sa bude nachádzať v okrese Banská Bystrica v katastrálnom území Šalková. Územie Plavna by malo byť rozdelené na dve zóny. V zóne A bude platiť najprísnejší piaty stupeň ochrany, v zóne B štvrtý stupeň ochrany. Vyhlásením Plavna za národnú prírodnú rezerváciu sa ochránia bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy. Celková výmera národnej prírodnej rezervácie bude 52,58 hektára.

„Navrhovaná NPR Plavno sa prekrýva s existujúcou NPR Plavno s rozlohou 28,0079 hektára a s piatym stupňom ochrany. Schválením návrhu nariadenia vlády dôjde k zvýšeniu rozlohy existujúcej NPR Plavno,” priblížil envirorezort.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
02.03.2021
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály a prírodná rezervácia
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, aj prírodná rezervácia Záhradská. Vyplýva to z materiálov, ktoré ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
31.03.2021
V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly
V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly. Nachádza sa v okrese Ilava v katastrálnom území Dubnice nad Váhom. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú schválil Okresný úrad Trenčín. Vyhláška nadobudne účinnosť 15. apríla.
viac
15.07.2021
Akčný plán Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti
Vláda v stredu schválila návrh Akčného plánu realizácie Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %