Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.06.2022 11:50

Výzva Spolku pre obnovu dediny: Nedovoľme znehodnotiť ráz našej dediny


Logo Spolku pre obnovu dediny


Plán obnovy je za dverami. Čo urobiť preto, aby sme „postrážili“ rázovitosť a malebnosť slovenskej dediny skôr ako príde vlna peňazí a „zaútočí“ na naše domy?


Ako predísť nenávratným škodám na typickom obraze domov so zdobenými fasádami, na domoradiach a uliciach, na kultúrnom a historickom dedičstve našich dedín, po zatepľovaní fasád, prestavbách a dostavbách podporených z Plánu obnovy?

Je to na samospráve ako si poradí a ako bude riadiť tento rozvoj. Môže využiť existujúce nástroje riadenia rozvoja (napr. územný plán obce alebo urbanistickú štúdiu lokality na bývanie) so stanovením prísnej regulácie stavebných zásahov, alebo osloví odborníka, ktorý pomôže včas.

Páni starostovia a poslanci miestnych samospráv, využite odbornú pomoc Spolku pre obnovu dediny, ktorý podáva obciam pomocnú ruku v týchto oblastiach po celom Slovensku.

Nedovoľte narušiť a znehodnotiť v dedine priateľské a ústretové prostredie, eliminujte hrozbu chaosu v pôsobení domoradí a strážte rázovitosť dediny! My všetci a aj budúce generácie sa Vám poďakujú!

 Kontakt na predsedníctvo SPOD: spod-p@sazp.sk

Autor: Valné zhromaždenie Spolku pre obnovu dediny, v Beckove 7. 6. 2022


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2018
Vyhlásenie 4. ročníka súťaže v kreslení a maľovaní detí
Spolok pre obnovu dediny vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti, ktoré žijú v krásnych dedinkách na Slovensku s ústrednou témou: „Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2018
viac
10.10.2020
Župy vyzývajú vládu na ich zapojenie do plánu obnovy Slovenska
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba vyzýva vládu SR, by zapojila regióny do príprav plánu obnovy Slovenska, cez ktorý budú financované kľúčové reformy na prekonanie následkov krízy po pandémii COVID-19 z európskych peňazí.
viac
23.11.2020
Granty EHP a Nórska: Nové výzvy v rámci programu „SK-klíma“
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako Správca programu „SK-Klíma - zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ informuje o výzvach a programu SK-Klíma, ktoré plánuje vyhlásiť v decembri 2020.
viac
15.03.2024
Vyhlásili 10. ročník súťaže Moja dedina, ako ju vidím ja... 2024
Spolok pre obnovu dediny a Obec Miklušovce a vyhlasujú 10. ročník výtvarnej súťaže pre deti, ktoré žijú v krásnych dedinkách na Slovensku s ústrednou témou: „ Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %