Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2019 10:25

Vysokoškoláci majú viac ako 2 týždne na prihlásenie sa na stáž v parlamente


Ilustračná snímka


Vysokoškoláci majú ešte viac ako dva týždne, aby sa prihlásili na niekoľkomesačnú stáž v Národnej rade. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 15. mája. Vybraných uchádzačov pozvú na vstupné interview, ktoré by malo byť v júni.


Informuje o tom Kancelária NR SR na webstránke parlamentu, kde môžu vysokoškoláci nájsť aj adresu na zasielanie prihlášok.

Dvadsiaty druhý ročník stáže sa uskutoční od 23. septembra 2019 do 31. mája 2020.       

Na stáž sa môžu hlásiť študenti do 26 rokov, ktorí sú v čase podávania prihlášky aspoň v druhom ročníku vysokoškolského štúdia prvého stupňa. Musia mať dobré študijné výsledky, veľmi dobré aktívne znalosti angličtiny či francúzštiny a tiež neformálny záujem o politické dianie na Slovensku aj v zahraničí. K prihláške treba pripojiť životopis (najlepšie vo formáte Europass) s fotografiou, motivačný list, odporúčanie niektorého z pedagógov univerzity, na ktorej uchádzač študuje, a tiež súhlas so spracovaním osobných údajov. Všetky podklady treba zaslať do parlamentu poštou aj emailom.       

Stážisti pracujú na jednotlivých odboroch kancelárie - odbore zahraničných vzťahov a protokolu, odbore pre európske záležitosti, odbore legislatívy a aproximácie práva, odbore komunikácie s médiami a verejnosťou a odbore Parlamentný inštitút, knižnici či archíve i na sekretariátoch výborov NR SR. Mali by odpracovať približne 15 hodín týždenne. "Prihlásiť sa môžu študenti vysokých škôl so zameraním najmä na politológiu, právo, žurnalistiku, ekonómiu a ďalšie spoločenské vedy," dopĺňa Kancelária NR SR.       

Povinnosti a úlohy stážistov závisia od charakteru agendy pracoviska, na ktorom študent pôsobí. "Spravidla vyhľadávajú, triedia, analyzujú a vyhodnocujú údaje a informácie potrebné na prácu výborov, funkcionárov a jednotlivých poslancov NR SR, pripravujú podklady na legislatívne návrhy, prekladajú materiály z cudzích jazykov vyžiadané zahraničnými partnermi, vypomáhajú počas akcií organizovaných Kanceláriou NR SR a pod.," približuje kancelária.       

Skôr ako stážisti nastúpia do parlamentu, absolvujú v septembri dvojdňové úvodné školenie. Dostanú základné informácie o NR SR, jej funkciách, orgánoch, procesoch, ako aj o Kancelárii NR SR, jej organizačnej štruktúre a službách, ktoré poskytuje.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2019
Stáž v Kancelárii BSK v Bruseli aj tento rok
Bratislavský samosprávny kraj ponúka opäť možnosť absolvovať stáž v Kancelárii Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli a získať jedinečnú pracovnú skúsenosť v slovenskej inštitúcii pôsobiacej v zahraničí.
viac
15.06.2020
Na stáž do parlamentu sa prihlásilo 158 vysokoškolákov
Na stáž do Kancelárie Národnej rady (NR) SR sa prihlásilo 158 vysokoškolákov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.
viac
16.03.2021
Hlohovec ponúka vysokoškolákom trojmesačnú stáž na mestskom úrade
Na mesiace apríl až jún tohto roka ponúka vysokoškolským študentom mesto Hlohovec opäť stáž na šiestich svojich odboroch. Je určený študentom so záujmom spolupodieľať sa na chode mestského úradu a získať praktické skúsenosti v agende mestskej samosprávy.
viac
13.02.2023
Radnica ponúka vysokoškolákom trojmesačnú stáž
Vysokoškolskí študenti majú ešte dva týždne na poslanie prihlášok do stážového programu mesta Hlohovec. Radnica aj na letný semester 2023 hľadá mladých ľudí so záujmom spolupodieľať sa na chode mestského úradu a získať praktické skúsenosti v agende mestskej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %