Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.07.2022 03:55

Výsledky súťaže návrhov na riešenie obnovy rodinných domov


Snímka: Slovenská komora architektov


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov (ISKA) v apríli 2022 tri samostatné ideové architektonické súťaže pod súhrnným názvom Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov.


Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov pre Plán obnovy a odolnosti SR s podtitulmi (pre jednotlivé súťaže podľa typu riešených rodinných domov) typ „štvorec“, typ "kocka" a typ "orava".

Úlohou účastníkov súťaže, profesionálov v oblasti navrhovania stavieb, bolo vyjadriť názor na optimálnu formu adaptácie, dostavby či transformácie najčastejších typových domov z obdobia druhej polovice 20. storočia, pri zohľadnení kritérií energetickej efektívnosti a spoločenskej udržateľnosti vyplývajúcich z Plánu obnovy a odolnosti SR - komponentu 2.

Zámerom vyhlasovateľa bolo získať tvorivé idey na prispôsobenie týchto domov súčasným požiadavkám, chápaným v širokom kontexte ich vplyvu na budúci obraz a ráz dedín a miest Slovenska, ako aj ich energetickú spotrebu na ceste k ich udržateľnému rozvoju.

Výsledky tejto súťaže návrhov budú slúžiť ako súhrn možných riešení, ako osveta pre individuálnych žiadateľov o podporu z Programu (Plán obnovy a odolnosti SR - Komponent 2: Obnova budov - Investícia 1: Zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov), ktorí budú chcieť svoje rodinné domy zhodnotiť zodpovedne a spoločensky uvážene. Hlavným poslaním súťažných návrhov bolo preto ukázať schopnosť pracovať s dobre známymi typmi rodinných domov a adaptovať ich na bývanie vyhovujúce aktuálnym požiadavkám na prevádzku, životný štandard s presahom k výzvam najbližších dekád.

Do súťaže na typ „štvorec“ bolo prihlásených 7 návrhov. Do súťaže na typ „kocka“ bolo prihlásených 5 návrhov. Do súťaže na typ „orava“ boli prihlásené 3 návrhy.

Porota v zložení Nora Vranová (predsedníčka poroty), Pavel Paňák, Kornel Kobák, Ľubica Šimkovicová a Matej Kerestúr (za vyhlasovateľa) rozhodli na spoločnom hodnotiacom zasadnutí 7. júla 2022 o udelení cien nasledovne:

Typ „štvorec“:

1. cena: DOXA s.r.o.

Autori návrhu: Ing. arch. Ondrej Jurčo; Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.; Ing. arch. Maroš Mitro;

Spoluautor: Ing. Tomáš Haburaj

 Typ „kocka“:

1. cena: ER Atelier s.r.o.

Autori návrhu: Ing. arch. Ing. Ema Ruhigová, PhD.; Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, PhD.

 Typ „orava“:

1. cena:

Autori návrhu: Ing. arch. Tomáš Gelien; Ing. arch. Juraj Mišík; Ing. arch. Ludmila Haluzíková

Autor: Zdroj: Slovenská komora architektov, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
16.03.2022
Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.
viac
22.04.2023
SAŽP spustí v pondelok ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia spustí v pondelok (24. 4.) novú výzvu z plánu obnovy zameranú na obnovu starších rodinných domov. Záujemcovia tak budú môcť podať svoje žiadosti. Na výzvu je vyčlenených 190 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %