Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.06.2018 12:41

Vyhlásenie predsedu ZMOS k podpisu memoranda sociálnych partnerov


Michal Sýkora, predseda ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska vníma Memorandum ako deklaráciu dobej vôle a ďalší krok k naplneniu našej snahy o zvýšenie platov v celej verejnej správe. Podľa nás je to nástroj na hodnotenie kvality práce a tiež odbornosti našich zamestnancov.


Uvedomujeme si, že bez kvalitného a adekvátne ohodnoteného zamestnanca sa len ťažko budeme posúvať ďalej. V podmienkach miest a obcí sme vždy presadzovali, aby mal zamestnávateľ dosah na spôsob a výšku odmeňovania všetkých zamestnancov, vrátane ľudí v školstve.

Akceptujeme navrhované skokové navýšenie platov o 10 % na dva roky. Súhlasíme s tým, aby kolektívna zmluva a podmienky zamestnávania vo verejnej správy boli uzavreté na obdobie dvoch rokov, za predpokladu navýšenia minimálnej mzdy na úrovni od 510 eur po maximálne 520 eur. Vieme, že ide o rozpočtovo náročnú oblasť v ktorej by výraznejšie navýšenie minimálnej mzdy naše rozpočty nezvládli. Preto chceme v časovom predstihu poznať reálne finančné dopady každej prijímanej legislatívy. Na tohtotýždňovej Rade ZMOS sme prijali uznesenie podľa ktorého žiadame vládu SR a NR SR, aby neprijímali novú legislatívu voči miestnej samospráve, ktorou budú ukladané nové úlohy a povinnosti obciam a mestám bez finančného krytia zo strany štátu, pretože finančný dopad tohto navýšenia platov bude vo výške cca 150 miliónov eur.

 

 

 

Autor: Michal Sýkora, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Vyhlásenie predsedu ZMOS: Učiteľom patrí mimoriadna vďaka a hlboká úcta
Bratislava 28. marec 2017 – Dnešný deň historický patrí Medzinárodnému dňu učiteľov a spája sa s narodením a odkazom Jána Amosa Komenského. Združenie miest a obcí Slovenska ho vníma ako príležitosť verejne oceniť tých, ktorí sú v mestách a obciach nositeľmi vzdelanosti.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
09.11.2022
Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby
Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.
viac
26.10.2023
ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras
ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %