Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.10.2023 09:55

Výdavky na opätovné zatvorenie skládky sa zrejme budú zvyšovať


Ilustračná snímka: Pixabay


Výdavky na opätovné uzatvorenie skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube pri Liptovskom Mikuláši sa zrejme budú zvyšovať. TASR o tom v informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


Pri pôvodnom uzatvorení skládky totiž podľa jej slov nedodržali projekt. Potvrdilo sa to v týchto dňoch po odstránení zeminy.         

"Po stiahnutí rekultivačnej zeminy pracovníci odhalili, že miesto tesniacich a drenážnych vrstiev sú v niektorých lokalitách nasypané balvany, roxory, kusy betónu a ďalší stavebný odpad. Niekde dokonca trčia igelity a ďalšie odpadky. To svedčí o tom, že medzi odpadom a rekultivačnou zeminou úplne chýbajú tesniace aj drenážne materiály," uviedla hovorkyňa.         

Ako dodal Pavol Baláž zo spoločnosti, ktorá realizuje nové prekrytie skládky, vrstvy použité pri pôvodnom uzavretí skládky neboli vyhovujúce. Niekde chýbali úplne, v mnohých miestach nenašli drenážnu vrstvu na odtok vody. "Niekde sme nenašli ani ílové tesnenia, čo malo za následok to, že povrchová voda pretekala telesom," povedal. Stav, ktorý zhotoviteľ na skládke odkrývaním povrchovej zeminy zistil, považuje za podstatne horší ako ten, ktorý predpokladal pri začatí.         

Zástupcovia liptovskomikulášskej radnice odovzdali stavenisko zhotoviteľovi v auguste. Mesto vtedy avizovalo, že sa tak zbaví ekologickej hrozby aj finančnej záťaže. Práce robí firma, ktorá vzišla z verejného obstarávania. Opätovné zakrytie skládky hradí mesto z úveru vo výške dvoch miliónov eur. Získalo ho z Environmentálneho fondu. Úver bude mesto splácať 20 rokov.         

O opätovnom prekrytí skládky vo Veternej Porube rozhodla Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). "V roku 2014 bola skládka neodborne uzatvorená, na čo poukazujú výsledky kontrol SIŽP a prieskumy. Skládka nebola uzavretá v súlade s projektovou dokumentáciou, tesniaca vrstva je preto ako celok nefunkčná a nie je možná jej lokálna oprava. Na celom povrchu musí byť vybudovaná nová funkčná tesniaca vrstva," priblížila Čapčíková. Dodala, že nesprávnym prekrytím dochádzalo k infiltrácii zrážkových vôd do telesa skládky, ich následnému znečisteniu a vytekaniu.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Mesto distribuuje kompostéry na biologicky rozložiteľný odpad
Úspora výdavkov na skládkovanie komunálneho odpadu je hlavným cieľom umiestňovania kompostérov do domácností v Trenčianskych Tepliciach. Samospráva začala s ich distribúciou tento mesiac, do konca októbra ich rozdajú asi stovku.
viac
25.01.2023
Presakujúcu skládku vo V. Porube opätovne uzatvoria
Presakujúcu skládku komunálneho odpadu vo Veternej Porube opätovne uzatvoria. Mesto Liptovský Mikuláš si na to vezme dvojmiliónový úver od Environmentálneho fondu.
viac
03.03.2023
Práce na znovuzatvorení skládky by mali spustiť v prvom polroku 2023
Zhotoviteľ opätovného uzatvorenia pretekajúcej skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube by mal byť známy do 20. apríla. Práce by sa tak mali začať ešte v prvom polroku 2023. Potvrdila ho hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
09.08.2023
Presakujúcu skládku vo Veternej Porube začínajú nanovo prekrývať
Presakujúcu skládku tuhého komunálneho odpadu (TKO) vo Veternej Porube začnú v týchto dňoch nanovo prekrývať. Zástupcovia liptovskomikulášskej radnice v utorok odovzdali stavenisko zhotoviteľovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %