Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.03.2023 09:30

Práce na znovuzatvorení skládky by mali spustiť v prvom polroku 2023


Ilustračná snímka.


Zhotoviteľ opätovného uzatvorenia pretekajúcej skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube by mal byť známy do 20. apríla. Práce by sa tak mali začať ešte v prvom polroku 2023. Potvrdila ho hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.


Dodala, že problém s priesakmi eviduje mesto už od roku 2015. "Ich dôvodom je neodborné a predčasné uzatvorenie skládky v roku 2014, poukazujú na to výsledky kontrol Slovenskej inšpekcie životného prostredia a prieskumy," uviedla hovorkyňa.

Tesniaca vrstva na skládke je podľa Čapčíkovej ako celok nefunkčná. Preto nie je možná jej oprava a na celom povrchu sa musí vybudovať nová funkčná tesniaca vrstva. "Nové zakrytie skládky zabezpečí, že do nej nebudú natekať dažďové vody, z ktorých sa premývaním odpadu stáva škodlivá priesaková kvapalina," vysvetlila.

Za uplynulý mesiac vyviezli cisterny Liptovskej vodárenskej spoločnosti z deravej skládky takmer 900 kubických metrov priesakovej kvapaliny. Mesto to stálo 8000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Znížením dane za letné terasy chce radnica oživiť centrum mesta
Samospráva Liptovského Mikuláša sa rozhodla bojovať s vyľudneným hlavným námestím.
viac
25.01.2023
Presakujúcu skládku vo V. Porube opätovne uzatvoria
Presakujúcu skládku komunálneho odpadu vo Veternej Porube opätovne uzatvoria. Mesto Liptovský Mikuláš si na to vezme dvojmiliónový úver od Environmentálneho fondu.
viac
09.08.2023
Presakujúcu skládku vo Veternej Porube začínajú nanovo prekrývať
Presakujúcu skládku tuhého komunálneho odpadu (TKO) vo Veternej Porube začnú v týchto dňoch nanovo prekrývať. Zástupcovia liptovskomikulášskej radnice v utorok odovzdali stavenisko zhotoviteľovi.
viac
13.10.2023
Výdavky na opätovné zatvorenie skládky sa zrejme budú zvyšovať
Výdavky na opätovné uzatvorenie skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube pri Liptovskom Mikuláši sa zrejme budú zvyšovať. TASR o tom v informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %