Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.08.2023 01:30

Presakujúcu skládku vo Veternej Porube začínajú nanovo prekrývať


Ilustračná snímka: (tasr).


Presakujúcu skládku tuhého komunálneho odpadu (TKO) vo Veternej Porube začnú v týchto dňoch nanovo prekrývať. Zástupcovia liptovskomikulášskej radnice v utorok odovzdali stavenisko zhotoviteľovi.


Mesto avizuje, že sa tak zbaví ekologickej hrozby aj finančnej záťaže. Práce potrvajú 12 mesiacov. Urobí ich firma, ktorá vzišla z verejného obstarávania.

Radnica avizovala, že odbornosť zabezpečí aj stavebný dozor, aby sa nezopakovalo nesprávne prekrytie z minulého obdobia. Deklarovala, že pochybenie spôsobilo mestu škody v rozsahu približne dvoch miliónov eur. "Vnímame, že v minulosti sa uzatvorenie skládky neurobilo v požadovanej kvalite, doplatili na to nielen obyvatelia mesta. Sme odborne, technologicky a kapacitne pripravení zákazku zrealizovať vo vysokej kvalite, v súlade s podmienkami zmluvy, projektovej dokumentácie a prísnymi požiadavkami ministerstva životného prostredia. Aby tentoraz bola skládka uzatvorená skutočne bezpečne voči životnému prostrediu," povedala konateľka spoločnosti Slovkorekt Petra Pelachová Mičudová.

Zhotoviteľ sa rozhodol stavenisko nepretržite monitorovať kamerovým systémom. Po odovzdaní diela bude v monitorovaní pokračovať aj mesto.

Znovuzakrytie skládky uhradí mesto z úveru vo výške dvoch miliónov eur. Získalo ho z Environmentálneho fondu. Jeho prijatie schválili poslanci nového mestského zastupiteľstva ešte v januári tohto roka. Úver bude mesto splácať 20 rokov.

O opätovnom prekrytí skládky vo Veternej Porube rozhodla Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). "V roku 2014 bola skládka neodborne uzatvorená, na čo poukazujú výsledky kontrol SIŽP a prieskumy. Skládka nebola uzavretá v súlade s projektovou dokumentáciou, tesniaca vrstva je preto ako celok nefunkčná a nie je možná jej lokálna oprava. Na celom povrchu musí byť vybudovaná nová funkčná tesniaca vrstva," priblížila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková. Dodala, že nesprávnym prekrytím dochádzalo k infiltrácii zrážkových vôd do telesa skládky, ich následnému znečisteniu a vytekaniu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
25.01.2023
Presakujúcu skládku vo V. Porube opätovne uzatvoria
Presakujúcu skládku komunálneho odpadu vo Veternej Porube opätovne uzatvoria. Mesto Liptovský Mikuláš si na to vezme dvojmiliónový úver od Environmentálneho fondu.
viac
03.03.2023
Práce na znovuzatvorení skládky by mali spustiť v prvom polroku 2023
Zhotoviteľ opätovného uzatvorenia pretekajúcej skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube by mal byť známy do 20. apríla. Práce by sa tak mali začať ešte v prvom polroku 2023. Potvrdila ho hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
13.10.2023
Výdavky na opätovné zatvorenie skládky sa zrejme budú zvyšovať
Výdavky na opätovné uzatvorenie skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube pri Liptovskom Mikuláši sa zrejme budú zvyšovať. TASR o tom v informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %