Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 01:15

Vo Zvolene si uctili pamiatku obetí holokaustu spomienkovým podujatím


(Zdroj: Ján Krošlák)


Na židovskom cintoríne vo Zvolene si v pondelok uctili pamiatku obetí holokaustu spomienkovým podujatím s názvom Nezabudnutí susedia. Zapojilo sa do neho viacero miest a obcí na Slovensku. TASR o tom informoval Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku (ÚZŽNO).


Spomienka bola pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorou si pripomenuli výročie prijatia Židovského kódexu. Medzi miestnymi organizátormi boli po celom Slovensku aktívni občania, cirkvi, záujmové aj náboženské spolky, kultúrne centrá aj samosprávy. Zväz pripomína, že približne polovicu zo zapojených tvoria základné a stredné školy. Jednotná dramaturgia podujatia spočíva v dvoch myšlienkových osiach. "V pripomenutí tragédie mnohých ľudských strát, ale tiež v nádeji, ktorú prinášajú príbehy odvážnych záchrancov židovských životov," objasňuje. Cieľom iniciátorov podujatia je, aby sa obidve tieto skupiny stali nezabudnutými susedmi.         

Trnava mala spomienkové podujatie pred synagógou na Halenárskej ulici. Pozvali napríklad potomkov tých, ktorí pomáhali zachraňovať židov. Pri pamätníku obetiam holokaustu pred synagógou zapálili sviečky na pamiatku 70 obetí, ktorých mená počas podujatia prečítali.         

V miestach konania sa účastníkom podujatia z videonahrávok prihovorili aj osobnosti. "Dôležitou súčasťou bolo aj čítanie mien záchrancov židovských obyvateľov účastníkmi podujatia," zdôraznil zväz. V jednotlivých mestách organizátori doplnili program. V niektorých to boli besedy s pamätníkmi, historikmi, premietanie filmov, tematické koncerty i výstavy.         

Tohtoroční Nezabudnutí susedia sú štvrtým ročníkom podujatia s celoslovenskou pôsobnosťou. Nadväzujú na viac ako 25-ročnú tradíciu organizácie spomienkových tryzien na židovskom cintoríne vo Zvolene. Vyjadrenie vďaky a úcty záchrancom je na tomto mieste zhmotnené do podoby pamätníka. Na ňom je zaznamenaných doteraz 733 mien Slovákov, ktorí zachránili židovské životy.         

Na podujatí ÚZŽNO spolupracoval so Slovenským národným múzeom a Židovskou náboženskou obcou Bratislava.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Na židovskom cintoríne čítali mená deportovaných i záchrancov Židov
Čítaním mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.
viac
17.10.2019
Richard Rybníček vyzýva antifašistov i kotlebovcov na minútu ticha
Centrom Trenčína budú dnes (17. 10.) znieť mená trenčianskych obetí holokaustu a 2. svetovej vojny. Ide o reakciu mesta na verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na Mierovom námestí, ktoré je ohlásené od 14.00 h do 19.00 h.
viac
19.06.2020
Spomienka na 70. výročie „Akcie K"
Trnavský archív pozýva v sobotu (20. 6.) na podujatie venované pamiatke obetiam komunistickej likvidácie mužských rehoľných rádov v roku 1950 /Akcia K/.
viac
06.03.2021
V Starej Ľubovni osadili kocky Stolpersteine, majú pripomínať obete holokaustu
V Starej Ľubovni na Námestí sv. Mikuláša osadili v piatok v rámci projektu Stolpersteine dve kamenné kocky, ktoré sú venované židovskej rodine Blayerovcov. Projekt realizovaný v mnohých európskych mestách má pripomenúť obete holokaustu a miesta, kde žili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %