Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
07.02.2024 11:05

Vo Vagačovom dome v Detve je výstava o lese a poľovníctve, trvá do 15. marca


Vagačov dom v Detve, snímka zdroj: mesto Detva


Prezentácia poľovníctva, lesníctva i práce v lese je súčasťou výstavy Živý les vo Vagačovom dome v Detve. TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že pre záujemcov je k dispozícii do 15. marca.


Dodala, že výstava vznikla v spolupráci s Lesmi SR, Slovenskou poľovníckou komorou a Strednou odbornou školou drevárskou vo Zvolene. Jej autorom je poľovný špecialita Lesov SR Martin Kalamár. Na vystavených fotografiách je znázornená práca lesníkov od pestovania sadeníc až po ťažbu a odvoz dreva. "Samostatná časť je venovaná poľovníctvu, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou lesníctva a ochrany prírody," spomenul. Zahŕňa v sebe najmä starostlivosť o zver, jej chov a lov. Návštevníci môžu vidieť aj pomôcky, ktoré poľovníci pri svojej práci využívajú. "Cieľom výstavy je priblížiť skutočnú prácu tých, ktorí lesu rozumejú, starajú sa o jeho ochranu a hospodária v ňom s citom a láskou," objasnil.         

Poslednú časť pripravila zvolenská stredná drevárska škola. Prezentuje sa husliarskou dielňou s pracovným stolom majstra husliara a dizajnovými funkčnými prototypmi sedacieho nábytku. Tie sú výstupom maturitných prác absolventov školy. "Výstava je určená pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o les a prírodu. Je však určená aj pre základné školy, keďže jej hlavný význam je edukačný," priblížila Balážová. Podľa nej však môže byť pomocou aj pre žiakov posledných ročníkov, ktorí premýšľajú o svojom budúcom povolaní.         

Vagačovci pochádzali zo Starej Turej a patrili medzi zámožných obyvateľov poddanského pôvodu. Do Detvy prišli v roku 1787, keď sa rozhodli založiť prvú bryndziareň na Slovensku, a pre svoju rodinu postavili Vagačov dom. Jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi bryndziareň, dostala po rokoch novú tvár

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2019
Výstava v Dome MS zobrazuje osmanské ťaženie do strednej Európy
Osmanské ťaženie do strednej Európy na konci 17. storočia s cieľom dobyť Viedeň približuje výstava, ktorá sa v týchto dňoch nachádza v Dome Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informoval podpredseda MS Marek Nemec.
viac
16.09.2021
Bibiana otvára novú výstavu Od hračky po hračku
Od hračky po hračku je názov novej výstavy, ktorú vo štvrtok otvorí Bibiana, medzinárodný dom umenia.
viac
18.11.2023
Vo Vagačovom dome pripravujú priestor, ktorý venujú rodine bryndziarov
Vo Vagačovom dome v Detve pripravujú priestor venovaný rodine Vagačovcov, ktorí mali v minulosti pod Poľanou bryndziareň. Keďže však po nich takmer nič neostalo, bude to audiovizuálna projekcia s fotkami. TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová.
viac
20.02.2024
Vo Vagačovom dome v Detve plánujú otvoriť informačnú kanceláriu
Vo Vagačovom dome v Detve plánujú v tomto roku otvoriť turisticko-informačnú kanceláriu (TIK). TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že to bude v spolupráci s mestom Detva a oblastnou organizáciou cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %