Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.05.2023 04:15

Vlani odviezli z domácností 4,5 tony elektroodpadu


Ilustračná snímka.


Trnavčania vlani odovzdali v rámci mobilného zberu elektroodpadu 4,5 tony nepotrebných spotrebičov.


Služba ekologického zvozu v meste funguje od roku 2020 a domácnosti na ponuku reagovali od začiatku pozitívne. Informovala o tom Jana Nahálková z Envidom - Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.

V odovzdanom množstve zo 111 domácností bolo 41 chladničiek a mrazničiek a 74 rôznych ďalších spotrebičov. V roku 2021 združenie odviezlo z mesta takmer rovnaký objem veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny bielej techniky, pričom sa zapojilo 81 domácností. Združenie podľa Nahálkovej chce takto pomáhať občanom, ktorí si nekupujú nové spotrebiče a nemôžu využiť spätný zber cez predajne a zároveň odvoz na zberný dvor je pre nich príliš komplikovaný. "Našou snahou je, aby elektroodpad nekončil na čiernych skládkach a neznečisťoval životné prostredie," doplnila. Ide podľa nej o unikátnu formu zberu v rámci Európskej únie. Celkovo zozbierali vlani z 3164 domácností z 11 miest Slovenska 1240 chladničiek, mrazničiek a iných zariadení na tepelnú výmenu, 2282 veľkých zariadení, ako sporáky, práčky, umývačky riadu, a 4516 malých spotrebičov.

Najbližší termín v Trnave je sobota 13. mája a následne 10. júna. "Občania môžu odovzdať nepotrebnú bielu techniku, no televízory a monitory je potrebné zaniesť na zberný dvor," upozornila Nahálková. Službu je potrebné objednať najneskôr dva dni pred samotným termínom na stránke zberelektrodopadu.sk. Cez recykláciu možno podľa nej získať viaceré druhotné suroviny. "Napríklad z menšej chladničky sa dá získať 17 až 26 kilogramov železa, ktoré sa môže použiť napríklad na výrobu lešenia či nosných trámov na stavebné konštrukcie, šesť kilogramov plastov využiteľných v stavebníctve, ďalej päť kilogramov polyuretánového prachu pridávaného do materiálov používaných pri zatepľovaní budov, 1,7 kilogramu hliníka a okolo kilogramu medi," doplnila Nahálková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
17.02.2018
O zber elektroodpadu majú najväčší záujem domácnosti z Nového Mesta
Najviac kilogramov elektroodpadu (17 169 kg) v rámci bratislavského mobilného zberu vyzbierali v roku 2017 v Novom Meste. V tejto mestskej časti sa tiež do zberu organizovaného Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu - Envidom zapojilo i najviac domácností.
viac
13.05.2019
Petržalčania sa môžu zbaviť starého domáceho elektroodpadu
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu zbaviť starých a nepotrebných domácich elektrospotrebičov, s výnimkou televízorov a monitorov. Mestská časť pre nich v spolupráci so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu Envidom pripravila na sobotu 18. mája ich bezplatný zber.
viac
08.11.2022
Do zberu elektrodpadu od domu sa vlani zapojilo 81 trnavských domácností
V Trnave vlani odovzdali obyvatelia 4,5 tony elektroodpadu. Do zberu prostredníctvom odvozu priamo od domu sa zapojilo 81 trnavských domácností, ktoré sa takto zbavili 99 starých chladničiek a mrazničiek, 156 veľkých spotrebičov, ako sú práčky či sporáky, a 131 rôznych menších spotrebičov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %