Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.07.2020 07:30

Vláda verzus Správa. Reforma verzus Transformácia


Atribúty SOS


Globálna Koróna pandémia môže transformovať súčasnú polarizovanú sformovanú svetovládu na prirodzenú harmonickú Svetovú občiansku samosprávu – SOS.


Atribúty SOS:

I. Aplikácia prirodzeného evolučného feedbacku (priama spätná väzba) so vzájomnou osobnou zodpovednosťou občana a jeho verejného zástupcu pri správe vecí verejných.

II. Priama voľba a odvolateľnosť jednotlivých verejných zástupcov v územných obvodoch 1- 4 FO;

1. FO – poslanec Obecného zastupiteľstva za miestnu územnú komunitu,

2. FO – starosta/primátor za obecnú/mestskú územnú komunitu,

3. FO – poslanec občianskej komory SNR za okresnú územnú komunitu,

4. FO – župan/predseda VÚC za regionálnu/krajskú územnú komunitu,

5. PO – politická strana do straníckej  komory SNR za štátnu územnú komunitu.

III. Automatická konštitúcia ostatných orgánov správy vecí verejných;

2. FO - starosta/primátor do zastupiteľstva VÚC,

4. FO - župan/predseda VÚC do regionálnej komory Európskeho parlamentu,

3. FO - predseda občianskej komory SNR do Valného zhromaždenia OSN/ZOZ.

5. PO - politická strana/koalícia konštituuje vládu, štátnu správu a zástupcov výkonnej moci EÚ a OSN/ZOZIV.

Prijímanie všetkých verejných rozhodnutí verejným hlasovaním splnením dvoch podmienok;  

1. nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých verejných zástupcov/poslancov, a ak

2. títo zástupcovia zastupujú zároveň aj nadpolovičnú väčšinu občanov územnej komunity.

Transformácia = kvalitatívna prirodzená zmena korporačnej straníckej vlády na občiansku samosprávu. Transformačný proces prirodzenou evolučnou cestou sám od seba odstraňuje v ekonomike sformovaných plánovačov a v spoločnosti sformovaných vládcov.

Transformácia funguje prirodzene, len tak sama od seba, podľa vôle vedomej i nevedomej väčšiny občanov, ktorí územnú komunitu, teda konkrétnu spoločnosť tvoria vedome i nevedome.

Podstata Božskosti či Prirodzenosti spočíva v jej vznikaní, rozvíjaní sa a zanikaní samej od seba (SOS), v tajomstve doteraz ľudskému vedomiu nepoznanému. Z božskej prirodzenosti prostredníctvom mysliaceho človeka sa v evolučnom procese pomocou prirodzeného výberu a entropie vyvinula a  rozvinula do  súčasnej podoby aj ľudská vedecká racionálna logika a  celá správa vecí verejných.

Podstatou živého prirodzeného vzťahu každého aktéra so svojím životným prostredím, je partnerská trvalo prítomná priama spätná väzba, tzv. feedback, prejavujúca sa nezbaviteľnou osobnou zodpovednosťou medzi jednotlivým aktérom a jeho životným prostredím. Prirodzený feedback u  každého jednotlivého človeka, podľa najnovších vedeckých poznatkov prírodných a duchovných vied o človeku, rozhoduje o jeho telesnom a duševnom zdraví. Ak žije jednotlivec zodpovedne, v súlade s prirodzenými fyzickými a duchovnými či morálnymi zákonmi, pociťuje zdravie a šťastie (funkčný vzťah), ak nie, pociťuje nezdravie a nešťastie (krízový, nefunkčný vzťah). Z prirodzenej logiky vyplýva, že ak je jeho životné fyzické alebo duchovné prostredie choré, tak sa môže podobne so svojho prostredia jednotlivý aktér nakaziť ako v súčasnej Koróna pandémii. Podobne to funguje i v sociálnom či spoločenskom prostredí. ...

2/2; ... Dlhodobo pretrvávajúca politická kríza ukazuje, že pluralitný systém politických strán je nereformovateľný a ani revolučne odstrániteľný. Vírus KaK (korupcie a klientelizmu) v spoločenskej praxi je podľa nášho názoru a skúseností odstrániteľný len transformačným prirodzeným procesom kvalitatívnej zmeny aktérov občianskej spoločnosti (občanov), tak ako ukazujú najnovšie poznatky moderných prírodných vied v teórii evolúcie prirodzeného človeka. ...

2/1; ... Preto po úspešnom zvládnutí Koróna pandémie prírodovedcami, by sa mali prírodovedci a prirodzené autority zamerať aj na pretrvávajúcu pandémiu klientelizmu a korupcie (KaK) v našom slovenskom i globálnom spoločenskou živote. Je verejne známe, že nositeľom vírusu klientelizmu a korupcie sú sformovaní sociopati v politických stranách a hnutiach, ktorých by bolo dobré umiestniť do už osvedčenej povinnej štátnej karantény (basy) alebo ich označiť sledovacími náramkami či dobrovoľne ich nechať zaregistrovať sa v mobilnej smart aplikácii. ...

2/3; ...Tento prirodzený proces transformácie, ako ukazuje súčasná neúspešná politická reformná prax, nedokáže v súčasnom korporačnom trhovom konkurenčnom prostredí iniciovať, schvaľovať a ani aplikovať žiadna formálna inštitúcia alebo jej formálne autority a rovnako ani novinárska obec závislá od investícií ich vlastníkov, reklamných výnosov alebo darov sponzorov. Globálna ekologická kríza je jasným dôkazom toho, že už nejde len o „politický“ či sociálny problém, ale najmä o prírodovedný, environmentálny a život ohrozujúci osobný problém každého jednotlivého človeka na Zemi. ...

1/2; ... Podstatou prirodzenej spoločnosti v 21. storočí je občan, preto sa aj formálne súčasná spoločnosť nazýva občianska a demokratická, čiže ľudová, ale nie korporatívna alebo stranícka. Miera občianskej osobnej slobody je priamoúmerná miere verejnej osobnej zodpovednosti všetkých jednotlivých aktérov, teda jednotlivých občanov ľudu.

Ideálnym prirodzeným konceptom transformácie verejnej vlády na verejnú správu na úrovni Slovenska i globálneho sveta je už 20 rokov občianskej verejnosti ponúkaná optimistická vízia občianskeho združenia na podporu priamej demokracie AGORA pod názvom SOS – Slovenská/Svetová občianska samospráva. (link na článok ON) https://www.obecne-noviny.sk/clanky/prirodzenost-versus-formalnost

3/4; ... Občianske združenie Agora v rokoch 2008-9 tento optimistický transformačný koncept, aj s presnou metodickou aplikáciou vstupu do parlamentu, osobne predstavila s ponukou na spoluprácu (okrem mnohých iných verejných aktérov) aj súčasnému predsedovi vlády Igorovi Matovičovi a súčasnému podpredsedovi vlády Richardovi Sulíkovi pod vtedajším názvom Priama demokracia – Hnutie domova (PD-HD).

S  nádejou preto v Agore očakávame, že ak obaja dokázali odvtedy vo svojej politickej aktivite využiť našu aplikačnú metodiku na úspešný vstup do parlamentu a prevzatiu vlády, budú sa snažiť teraz po získaní dôvery občanov a vládnej moci naplniť aj obsah súčasného (obsahovo toho istého PD-HD) transformačného konceptu SOS.

Veríme, že aj v tomto prípade si predseda a podpredseda vlády dajú poradiť od jednotlivých zodpovedných prírodovedných a prirodzených (nesformovaných) autorít a nebudú sa spoliehať či skrývať len za názory nezodpovedných formálnych autorít tzv. expertov korporatívnych či  akademických inštitúcií, podobne ako ich „neúspešní“ predchodcovia počnúc od Husáka (Plánovacia komisia), Mečiara, Dzurindu, Radičovej alebo Fica (Rada vlády). Najviac sa však spoliehame na ich predvolebné sľuby, a aj vo volebnej kampani aplikované metódy, že pri dôležitých verejných rozhodnutiach budú v maximálnej miere využívať občiansky hlas prostredníctvom hlavných nástrojov priamej demokracie tzv. petície a referenda. ...

3/1; ... Ak sme na Slovensku pred 20 rokmi dokázali zvládnuť transformáciu ekonomiky tým, že sme ako jednotlivci prevzali osobnú zodpovednosť za svoj ekonomický život a zároveň sa vymanili spod závislosti a neslobody jednej politickej strany a jej akademických plánovacích a riadiacich expertov, istotne zvládneme sami od seba (SOS) aj transformáciu nefunkčnej verejnej správy pluralitnej demokracie politických strán na občiansku samosprávu podľa transformačného konceptu SOS a tým sa konečne vymanili a oslobodili aj spod vplyvu hierarchicky sformovaných sociopatov. ...

Celý článok nájdete v Obecných novinách č. 27-28, dňa 7. júl 2020 https://www.obecne-noviny.sk/pdf/index,

Autor: František Pálka, predseda OZ Agora


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Alternatíva k súčasnej vláde existuje
Nexistuje však v súčasnom opozičnom parlamente, ani v iných hierarchických politických či občianskych štruktúrach formálnych autorít, ale len v prirodzenej ľudskosti občana s jeho osobnou zodpovednosťou za seba a správu vecí verejných, teda všetkým nám vecí spoločných.
viac
03.09.2020
Gladiátori a Plagiátori. Akademická verzus politická prospechárska pragmatickosť
Po nežnej revolúcii väčšina slušných obyčajných a stranícky neorganizovaných občanov naivne verila, že Slovenský parlament sa stane arénou súboja nebojácnych rímskych gladiátorov, ktorí nebudú bojovať len za svoju česť a slobodu ale aj za slobodu a lepší život svojich spoluobčanov - voličov.
viac
09.12.2020
Dvadsaťročná polemika o reforme či transformácii verejnej správy
Prítomná VIERA a budúca NÁDEJ v minulý božský IDEÁL prirodzene lepšej spoločnosti sú večné. * Ako korona odhalila nefunkčnosť a neefektívnosť reformy verejnej správy. * Je ZMOS transformovateľné? * Aké výsledky nám priniesol končiaci sa operačný program Efektívna verejná správa?
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %