Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.12.2020 03:10

Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta


Na snímke náučný chodník Urpínske serpentíny. Snímka zdroj: (svetokolonas.sk).


Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.


Cieľom víťazného projektu je návrat čara lokalite, ktorú navštevujú obyvatelia mesta i turisti. Podporu 120 hlasov dostal projekt Radšej parkour a workout ako mobil v ruke. Je to pridanie kombinovaného cvičebného prvku vedľa detského ihriska na sídlisku Severná. Ihrisko bude podľa Mojžišovej atraktívnejšie a zároveň vznikne priestor na športové aktivity aj pre staršie deti.

Tretí podporený projekt, ktorý má 111 hlasov, je Pietne a pohrebné miesto pre nenarodené deti. „Aj vďaka hlasujúcim tak vznikne chýbajúci priestor pre rodičov, ktorí náhle prišli o svoje očakávané dieťa. Cieľom je tiež pomoc pri zmierení sa s bolestivou situáciou,“ priblížila Mojžišová.

Štvrtý projekt má názov Centrum Radvaň – brána k novým stretnutiam (83 hlasov). Projekt je zameraný na obnovu a modernizáciu priestoru, ktorý bude slúžiť pre činnosť a zasadnutia občianskeho združenia, výboru mestskej časti či občianskej rady. Určený je všetkým obyvateľom Radvane.

Hlasovať tento rok mohli všetci Banskobystričania a tiež študenti, ktorí navštevujú školy v meste. Minimálne jednému, maximálne však štyrom projektom mohli odovzdať svoj hlas do 21. decembra. Suma 40 000 eur, ktorá je na tento účel vyčlenená v rozpočte mesta, bude rozdelená medzi štyri najúspešnejšie projekty.

Do hlasovania postúpilo 13 návrhov, ktoré boli zamerané na životné prostredie, pohyb a šport či na zlepšenie komunitného života. Tento rok prišlo projekty podporiť 376 obyvateľov či študentov, ktorí spolu odovzdali až 916 hlasov.

„Priebeh hlasovania bol v poriadku. V tomto roku sa uskutočnenie projektov muselo preložiť na rok 2021, tie tohtoročné budú s najvyššou pravdepodobnosťou uskutočnené v roku 2022,“ objasňuje koordinátorka participatívneho rozpočtu Andrea Dolinská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2021
Za projekty, na ktoré dá Banská Bystrica tisíce eur, už možno hlasovať
Do 30. novembra je možné hlasovať v priestoroch Informačného centra v historickej radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici alebo v klientskom centre magistrátu za projekty v participatívnom rozpočte.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
22.10.2022
Občania môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte
Obyvatelia Banskej Bystrice môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že občania tak môžu urobiť do 11. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %