Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.05.2023 02:25

Viete triediť odpad? Vyskúšať si to môžete online v novej ENVI hre


Snímka zdroj: (OZV ENVI - PAK).


Hoci sa každým rokom v triedení odpadu zlepšujeme, nie všetky druhy odpadu vieme vytriediť správne. Slováci pravidelne v prieskumoch deklarujú, že triedia odpad.


To, či ho vedia triediť naozaj dobre, teraz preverí aj nová online hra o triedení odpadu, ktorá je určená širokej verejnosti. Hráči si v nej do konca júna môžu navyše zahrať o rôzne ceny.

Hru, ktorú spustila Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, si môže zahrať naozaj ktokoľvek. Spoločnosť ňou nadväzuje na behaviorálne techniky, ktorými motivuje ľudí k pozitívnej zmene správania, keďže sa na Slovensku stále netriedi toľko odpadu, ako by sa dalo. Výsledky prieskumu, ktorý v minulom roku realizovala OZV ENVI - PAK na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov, ukazujú, že ľudia sa už základné druhy odpadu triediť naučili. Podľa Kataríny Kretter, riaditeľky komunikácie spoločnosti, im však pri triedení robia problém špecifické druhy obalov. “Slováci najčastejšie triedia plasty. Z nich relatívne dobre vieme triediť obaly z čistiacich prostriedkov, horšie sú na tom blistre od liekov, obaly z potravy pre zvieratá alebo obaly zo sladkostí či slaných pochutín. Pri kovoch dobre triedime napríklad konzervy, ale pri alobale už váhame,” vysvetlila Kretter s tým, že práve nová online hra môže ľuďom zábavnou formou zlepšiť ich triediace schopnosti.

ENVI hra nielen zabaví, ale aj vzdeláva

Ako uviedla Katarína Kretter, ENVI - PAK už 20 rokov organizuje vzdelávanie o triedení v mestách a obciach naprieč celým Slovenskom. K takémuto kontinuálnemu vzdelávaniu patrí aj neustále hľadanie nových, pútavých a hravých foriem, ktoré ľudí nielen zaujmú, ale sa pri nich aj niečo naučia, a tak prispejú k zlepšeniu celkovej situácie s triedením. “Cieľom našej hry je chytiť čo najviac odpadov do správneho kontajnera. Za každý správne chytený odpad získavate bod. O život prídete, keď chytíte nesprávny odpad, alebo keď vám správny odpad spadne na zem. Hra má 5 základných úrovní, v ktorých postupne chytáte plasty, sklo, papier, kovové obaly a nápojové kartóny. Hra končí, keď stratíte všetky 3 životy,”  vysvetlila Kretter a zároveň dodala, že tí, ktorí sa zapoja do konca júna, môžu vyhrať zaujímavé ceny.

Zapojili sa už aj známe osobnosti

ENVI hra povzbudzuje ľudí k tomu, aby sa naučili triediť práve tie problematickejšie druhy obalov, ktoré doteraz triediť nevedeli. Odzrkadliť by sa to malo na zvýšenom množstve správne vytriedených smetí a na zmene správania sa pri nakladaní s  odpadom. “To je cieľ, ktorý bude mať v konečnom dôsledku pozitívny vplyv aj na naše životné prostredie,” povedala Katarína Kretter. Do hry sa už stihli zapojiť aj známe osobnosti a influenceri. Je medzi nimi aj Boris Valábik. „Tak ako pri všetkom, čo robíme, treba aj chcieť, aj vedieť. Aj vďaka tejto hre sa môžu ľudia dozvedieť, kde patrí odpad, o ktorom majú pochybnosti. Ako príklad uvediem téglik od jogurtu. Viete, ako ho máte správne vytriediť?,“ pýta sa bývalý profesionálny hokejista. „Keď mám nejaké nejasnosti, čo sa ako triedi, zisťujem si informácie na stránkach o triedení, akou je napríklad www.triedime.sk. Online hra ma veľmi potešila, lebo nás všetkých hravou formou vzdeláva. Verím, že má veľký potenciál, aby si ju obľúbili najmä deti a tie dohliadli na triedenie problematickejších druhov odpadu vo svojich domácnostiach,“ povedala herečka Zuzana Vačková. Okrem nich si už stihli zahrať aj Nela Pocisková, Braňo Deák či Števo Martinovič.

Z online prostredia do škôl a firiem

OZV ENVI - PAK vzdeláva už dve desaťročia širokú verejnosť na rôznych podujatiach, prostredníctvom letákov, videí, a svoje skúsenosti odovzdáva aj vo firmách, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie. „Online ENVI hra je súčasťou našej iniciatívy Nezabúdajme triediť, v ktorej upozorňujeme na dôležitosť triedenia odpadu. Naša hra má povzbudiť ľudí k tomu, aby aj pri triedení postupne menili svoje správanie. Zároveň má veľký potenciál ďalej sa vyvíjať. Postupne by sme ju radi predstavili na školách a vo firmách, aby ju učitelia a zamestnávatelia mohli využiť v rámci svojich environmentálnych aktivít,“ deklaruje Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2021
Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov
Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
12.12.2023
Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?
To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %