Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.03.2024 02:00

Viaceré samosprávy odštartovali jarné upratovanie


Ilustračná snímka


Začiatok marca sa vo viacerých mestách a obciach Slovenska nesie v znamení upratovania. Po zime sa čistia nielen verejné priestranstvá, ale postupne sa začína aj s úpravou miestnej zelene.


Okrem toho je už zvykom, že viaceré samosprávy práve na jar a na jeseň pristavujú veľkoobjemové kontajnery, do ktorých môžu obyvatelia odnášať odpad z domácností väčších rozmerov, samozrejme, za podmienok, ktoré konkrétna obec vopred stanoví.

Mestá a obce pravidelne, zväčša na jar a na jeseň, ponúkajú ľuďom možnosť zbaviť sa objemnejšieho odpadu. Na sídliskách alebo na dobre dostupných miestach v obciach preto môžeme vidieť pristavené veľkoobjemové kontajnery. Obyvatelia tak môžu pohodlne a legálne vyhodiť odpad väčších rozmerov. „Takéto pravidelné jarné upratovania sú okrem iného prospešné aj na predchádzanie vzniku nelegálnych skládok niekde na okraji obcí a miest alebo vo voľnej prírode, kde sa, žiaľ, stále občas ľudia zbavujú odpadu v domnienke, že keď ich tam nikto nevidí, tak sa nič nedeje. Zabúdajú však na to, že ten odpad odtiaľ len tak nezmizne a skôr či neskôr s ním bude musieť samospráva naložiť a za jeho odpratanie zaplatiť,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia.

V Lučenci budú zbierať aj objemný odpad

Zber objemných a drobných stavebných odpadov je súčasťou jarného upratovania, ktoré začalo 8. marca v Lučenci. „Samospráva v meste podľa požiadaviek občanov rozmiestni veľkoobjemové kontajnery. Jarné upratovanie v Lučenci potrvá do 26. marca,“ uvádza sa na oficiálnej stránke mesta. „Do veľkoobjemových kontajnerov patrí najmä starý nábytok, postele, sedačky, matrace, koberce, parkety, podlahoviny či staré riady," informovala samospráva s tým, že do veľkoobjemových kontajnerov nepatrí rastlinný odpad. „Zrealizujeme aj mimoriadny zber konárov od rodinných domov v termíne od 19. marca do 22. marca 2024,“ doplnila radnica.

V Nitre začínajú upratovať na Klokočine

Prvý marcový víkend sa začalo s jarným upratovaním aj v Nitre, konkrétne na sídlisku Klokočina. Postupne budú veľkoobjemové kontajnery pristavené aj na ostatných sídliskách. Poslednými budú 10. júna Horné Krškany, Dolné Krškany, Chrenová I. „Upratovanie potrvá desať týždňov. Kontajner bude vždy na stanovište dovezený o 12:00 hod a odvezený bude o 20:00 hod. Počas dňa bude podľa potreby niekoľkokrát odvezený,“ priblížilo mesto na svojej stránke. „Prosíme obyvateľov, aby do kontajnerov vyhadzovali veľkorozmerný komunálny odpad, ako napríklad rozobraté skrine, stoly, WC misy a pod. Nepatrí tam organický odpad, ako sú konáre, drevo či lístie, ale ani elektrozariadenia – televízory, chladničky a podobne. Taktiež tam nemôžu hádzať stavebnú suť, tú je možné uložiť na zberných dvoroch,“ dopĺňa samospráva.

Na upratovanie vyzýva občanov aj Prievidza

Na jarné upratovanie, ktoré sa bude konať 16. marca od 8.00 h do 13.00 h, pozýva svojich obyvateľov aj Prievidza. Upratovanie je podľa samosprávy určené pre obyvateľov mesta i spoločenstvá vlastníkov bytov a týka sa len údržbových a čistiacich prác na verejných priestranstvách. „Dobrovoľníci si tak podľa mesta upracú chodníky a zeleň medzi bytovými a rodinnými domami, prípadne parkoviská. Kôpky odpadu by mali umiestňovať čo najbližšie ku komunikácii prístupnej na nakladanie, aby ho bolo možné následne odviezť. Jednotlivé druhy vyzbieraných odpadov je potrebné nezmiešavať, ale ukladať osobitne,“ priblížilo mesto a zároveň dodalo, že v rámci jarného upratovania nebude zabezpečovať zber odpadov prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov, tie budú rozmiestnené následne v rámci príslušného zberu v jednotlivých volebných obvodoch.

Dni jarnej čistoty

V Žiari nad Hronom pripravuje samospráva tradičné dni jarnej čistoty, počas ktorých môžu obyvatelia odpad odniesť do veľkokapacitných kontajnerov, no súčasne obyvateľov vyzýva, aby sa zapojili do dobrovoľného čistenia verejných priestranstiev. Ako mesto informuje na svojom webe, záujemcovia o čistenie sa môžu obrátiť na oddelenie odpadového hospodárstva mestského úradu, kde im poskytnú technickú podporu v podobe vriec a ich odvozu. „Našou snahou je zapojiť verejnosť do čistenia miest, ktoré sú pre obyvateľov miestom oddychu a trávenia voľného času v našom meste, no zároveň sú aj miestom tvorby čiernych skládok ľahostajnými obyvateľmi,“ uviedlo mesto.

Nezabúdajme na predchádzanie vzniku odpadu

Ako pripomína Katarína Kretter, ani počas týchto jarných upratovaní netreba zabúdať na to, že veci, ktoré už neslúžia nám, môžu ešte poslúžiť niekomu inému. „Ľudia by predtým, ako sa rozhodnú do takýchto veľkoobjemových kontajnerov vyhodiť napríklad nejaký starší nábytok, mali zvážiť, či by ešte niekomu neposlúžil. Existujú rôzne burzy, blšáky, ale aj niektoré obchody s nábytkom majú možnosť vrátenia práve starého nábytku, ktorý potom zrecyklujú,“ povzbudila Kretter. Okrem vyššie spomínaných jarných upratovaní pripravujú samosprávy aj rôzne čistiace aktivity, ktoré sú poväčšine spojené s Dňom Zeme (22. apríla).

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2016
Jarné upratovanie – ako bude prebiehať v mestských častiach Bratislavy?
S jarou prichádza aj čas zveľaďovania. Životné prostredie si zaslúži odbremenenie od odpadkov a predmetov, ktoré sú nežiaduce. Práve na jar sa v mnohých mestách organizuje veľké jarné upratovanie, do ktorého sa zapája množstvo ľudí.
viac
10.03.2019
Mesto pripravuje veľké jarné upratovanie
V Topoľčanoch sa od 18. marca začína veľké čistenie mesta. Ako informovala radnica, kontajnery na odpad budú v jednotlivých častiach mesta pristavované do 14. apríla.
viac
15.04.2023
Jarné upratovanie s Maxom potrvá do 15. mája 2023
Jarné obdobie sa nezadržateľne blíži. Naše záhrady i príroda začínajú byť posiate farebnými kvetmi a zelenou trávou. Slovenská agentúra životného prostredia vás opäť spolu s Maxom vyzýva vyčistiť prírodu, vaše obľúbené prechádzkové miesto, blízke okolie alebo okolie vášho domu.
viac
23.03.2024
Chystáte doma jarné upratovanie? Ako vytriediť obaly z čistiacich prostriedkov
Jarné upratovanie je neodmysliteľnou súčasťou týchto dní vo viacerých slovenských domácnostiach. Po zime si poriadnu údržbu zaslúžia skrine, dvere, okná a vlastne všetko. Chystáte sa na jarnú „gruntovačku“ aj vy?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %