Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.02.2021 11:25

Viac ako 20 mimovládok žiada uprednostniť školy pri uvoľňovaní opatrení


Ilustračná snímka.


Pri uvoľňovaní opatrení musia mať školy jednoznačnú prednosť a prípadné ich ďalšie uzavretie musí byť len ako posledná možnosť.


V otvorenej výzve to adresovalo viac ako 20 mimovládnych organizácii prezidentke SR Zuzane Čaputovej, premiérovi Igorovi Matovičovi, predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi či ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi.

Organizácie žiadajú, aby bola prezenčná výučba na základných a stredných školách chránená podobne ako nemocnice či kritická infraštruktúra. Prísne opatrenia musia podľa nich slúžiť na to, aby sa pomohlo zdravotníctvu a deti mohli chodiť do školy. Zároveň je podľa nich nevyhnutné, aby spôsob otvárania škôl neprehlboval diskrimináciu. Taktiež vnímajú potrebu efektívne vynaložiť financie a úsilie na zvýšenie bezpečnosti škôl a učiteľov.

„Prezenčná výučba na stredných školách na Slovensku je prerušená od 12. októbra 2020, na 2. stupni základných škôl od 26. októbra 2020. Je to extrémne dlhý čas v porovnaní s krajinami západnej Európy. Rovnako dlho je prerušená aj výučba na základných umeleckých školách, jazykových školách či v centrách voľného času,” upozorňujú organizácie vo výzve.

Informácie o školách sa, ako tvrdia, neustále menia a väčšina študentov a študentiek nepozná termín návratu k prezenčnej výučbe a podľa COVID automatu sa s uvoľňovaním iných opatrení môže stať, že sa situácia opäť zhorší a najmä staršie deti sa do škôl nevrátia do konca školského roka. „Skúsenosti z európskych krajín pritom ukazujú, ako vyzerá situácia, keď je vzdelávanie i počas pandémie prioritou,” poznamenali mimovládky.

Dosahy dlhotrvajúcich opatrení na deti a mladých ľudí vnímajú ako závažné. Školy sa podľa nich zatvorili ľahko a dodnes sa nevie, koľko žiakov a v akej kvalite má prístup k vzdelávaniu. „Školy však nie sú len vzdelávacie inštitúcie, ale aj miesto socializácie. Terajšia dlhodobá sociálna izolácia detí a mladých ľudí spôsobuje zhoršenie ich duševného a telesného zdravia, čo sa už odráža v náraste dopytu po krízovom poradenstve,” upozornili mimovládky.

Pod výzvu sa podpísali organizácie ako iniciatíva Dajme deťom hlas, Združenie základných škôl Slovenska, Asociácia základných umeleckých škôl Slovenskej republiky, Nadácia pre deti Slovenska, Liga za duševné zdravie, Študentská rada vysokých škôl, Rada mládeže Slovenska či Aliancia stredoškolákov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
05.02.2021
ÚMS: Nevieme, čo máme robiť, vládne tu úplný chaos
Mestá sú zúfalé z aktuálneho diania a z prístupu vlády. V čase, kedy sa rozhoduje o otváraní škôl počas kritickej epidemiologickej situácie na Slovensku, neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú mestá postupovať.
viac
12.02.2021
Ružinov od pondelka otvorí prvý stupeň na ôsmich základných školách
Bratislavský Ružinov otvára od pondelka (15. 2.) prvý stupeň na ôsmich z deviatich základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Rozhodnutím hygienikov zostáva zatvorená Základná škola (ZŠ) Medzilaborecká.
viac
08.11.2021
B. Gröhling: Dočasné zatvorenie škôl nie je riešením situácie
Dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši. Kto môže situáciu zlepšiť, sú dospelí, a to zaočkovaním sa proti ochoreniu COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %