Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.02.2022 03:20

V utorok zhasnú v Trnave osvetlenie pamiatok


Mestská veža v Trnave.


Mesto Trnava sa v utorok (15. 2.) od 19.00 h pripojí k samosprávam, ktoré na znak podpory pamiatkarov a ich protestu proti pripravovanému stavebnému zákonu zhasnú osvetlenia svojich pamiatok.


V Trnave zhasnú osvetlenie mestskej veže, hradieb a podľa vedúceho odboru územného rozvoja a koncepcií na mestskom úrade Ondreja Horvátha aj sakrálnych pamiatok.

Pamiatkari protestujú proti novému stavebnému zákonu. Transformácia pamiatkových úradov na stavebné úrady, plánovaná podľa nich narýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia, bude znamenať paralýzu odbornej práce a ohrozenie pamiatok. „Celý proces prípravy zákona sme vnímali tak, že nie vždy boli hlasy dotknutých vypočuté. Veľmi podobne to bolo v prípade samospráv i pamiatkových úradov,“ konštatoval Horváth.

Zvolený spôsob protestu je podľa neho vhodným na zviditeľnenie problému, ako ho vnímajú pamiatkari. Protest podporujú, ako sa uvádza vo vyhlásení, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, akademická obec i odborná verejnosť. Nový zákon je podľa textu vyhlásenia pripájajúcich sa samospráv veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku.

Zhasnutie osvetlenia pamiatok avizovali aj mestá Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava či Ružomberok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2021
Primátori krajských miest K8 odmietajú návrh stavebného zákona
Primátori krajských miest združení v K8 odmietajú pripravovaný stavebný zákon. Sú rozhodnutí v prípade, ak bude v navrhovanej podobe predložený na rokovanie Národnej rady SR, prísť spolu s ďalšími primátormi a starostami protestovať pred budovu parlamentu.
viac
15.08.2022
Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave
Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionalne zdruzenia miest a obci (ZMO) Trnavskeho samospravneho kraja.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
30.01.2023
Viaceré samosprávy po celom Slovensku vypnú večer na protest verejné osvetlenie
Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasnú na protest v pondelok večer verejné osvetlenie. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %