Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.01.2024 07:55

V tomto roku mesto vybuduje nabíjacích staníc pre elektromobily


Ilustračné foto (Pexels/ Mike Bird)


V Banskej Bystrici pribudne v tomto roku 35 nabíjacích staníc pre elektromobily. Samospráva bola úspešná v projekte zameranom na podporu elektromobility a získala 219.600 eur z plánu obnovy na budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. V piatok o tom informovala hovorkyňa primátora Z


Mesto v najbližšom období vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý sa postará o výstavbu verejne prístupných staníc a o budovanie nabíjacích hubov. V rámci projektu v meste osadia 32 nabíjacích AC bodov s pomalším nabíjaním a tri rýchlonabíjacie DC stanice. Rýchlonabíjačky majú byť umiestnené na verejných parkoviskách v blízkosti zimného štadióna, Národného atletického štadióna SNP na Štiavničkách a v centre mesta.         

"Ide o lokality, kde sa zdržiava mnoho ľudí. Naším cieľom je zabezpečiť prístup obyvateľov a návštevníkov aj k takejto infraštruktúre. V tesnej blízkosti bytových domov na sídliskách v častiach Uhlisko a Fončorda budú osadené AC stanice. Nabíjacie body plánujeme umiestniť neďaleko parkovacích miest, kde je aj potrebné technické zázemie," vysvetlil vedúci odboru rozvojových aktivít mesta Martin Lakanda.

Nabíjacie stanice pribudnú na Jilemnického, Švermovej, Wolkerovej, THK, Slnečnej, Internátnej, Tulskej a Moskovskej ulici. Ďalšie budú na Malachovskej a Mičinskej ceste, na Hronskom predmestí a Ulici 9. mája.         

"Podpora ekologických foriem dopravy patrí medzi naše priority, preto som rád, že sme boli úspešní a podarilo sa nám získať mimorozpočtové zdroje v stopercentnej výške. Verím, že tento pilotný projekt je len začiatok a naštartujeme tým ďalší rozvoj budovania potrebnej nabíjacej infraštruktúry v našom meste," konštatoval primátor Ján Nosko.         

Ako zdôraznil Vladimír Brieda z oddelenia implementácie projektov, budovaním elektronabíjacích staníc mesto vytvorí podmienky pre rozvoj ekologickej dopravy, zníženie emisií CO2, čo bude mať dopad na zlepšenie kvality ovzdušia. "Rozvíjanie tejto infraštruktúry môže napomôcť motivovať ľudí k tomu, aby častejšie využívali trvalo udržateľné formy dopravy," dodal.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Dobiť baterky môžete už aj v Považskej Bystrici za menej ako pol hodinu
Od roku 2015 počet áut na elektrický pohon na slovenských cestách stúpol takmer 3,5-násobne. Kvalitu cestovania elektromobilom ovplyvňuje infraštruktúra nabíjacích staníc. Jedna z nich – univerzálna a rýchlonabíjacia – funguje v centre Považskej Bystrice. Onedlho k nej v kraji pribudnú ďalšie dve.
viac
09.11.2019
V centre mesta Šahy by mala pribudnúť nabíjacia stanica pre elektromobily
V Šahách by mohla už čoskoro vyrásť nová nabíjacia stanica pre autá s hybridným alebo s úplným elektrickým pohonom. V prípade, že mesto výstavbu schváli, bude umiestnená na Hlavnom námestí.
viac
09.10.2023
Mesto už môže vybudovať hokejbalové ihrisko a plochu pre skejterov
Komunita skejterov a hokejbalistov v Banskej Bystrici dlhé roky volá po výstavbe nových športovísk. Ich vybudovanie je už reálnejšie, keďže Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja schválilo prenájom svojich dvoch zanedbaných ihrísk mestu.
viac
15.11.2023
PSK má ambíciu v kraji vybudovať 33 nabíjacích staníc pre e-vozidlá
Doprava v Prešovskom kraji by mala byť viac ekologická. Napomôcť má tomu aj najnovší projekt Prešovského samosprávneho kraja zameraný na budovanie rozsiahlej nabíjacej infraštruktúry pre e-vozidlá. Župa chce vybudovať celkovo 33 nabíjacích staníc, a to vďaka dotácii z rezortu hospodárstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %