Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.02.2024 10:05

V stredu sa začína pôstne obdobie,forma pokánia pred slávením Veľkej noci


Ilustračná snímka, zdroj: sortiraparis.com


Prípravným obdobím pred Veľkou nocou je 40-dňový pôst. Je formou pokánia nielen v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách. V rímskokatolíckej cirkvi sa pôstna príprava na Veľkú noc začína takzvanou Popolcovou stredou, tento rok pripadá na 14. februára.


Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.         

Hlavným zmyslom Popolcovej stredy je pripomenúť ľuďom dôležitosť pokánia, prehĺbenia viery v Boha a lásky k blížnym. Súčasťou liturgie v katolíckych kostoloch je v tento deň posvätenie popola. Následne kňazi a diakoni robia znak kríža popolom na čelá veriacich so slovami: "Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš" alebo "Kajajte sa a verte v evanjelium". Popol má pripomenúť človeku jeho pôvod zo zeme i skutočnosť, že sa do zeme vráti. Popol je aj symbolom očistenia a budúceho zmŕtvychvstania.         

Obrad sypania si popola na hlavu v prvý deň pôstu sa praktizoval v cirkvi už od 8. storočia. Pôvodne to bol obrad vyhradený len pre veľkých a verejných hriešnikov, ktorí v ten deň začínali svoju cestu pokánia. Vstupovali do chrámu bosí, zaodetí vrecovinou a sypali si na hlavu popol. Neskôr podobným spôsobom začínali svoje pokánie nielen verejní kajúcnici, ale aj ostatní veriaci a sypanie si popola na hlavu sa stalo všeobecným symbolom rozhodnutia nastúpiť na cestu pokánia.        

 V roku 1091 koncil v Benevente zaviedol tento obrad pre celú cirkev, pričom sypanie si popola na hlavu sa nahradilo značením kríža popolom na čelo.         

Pôstne obdobie v rímskokatolíckej cirkvi trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania, ktorá v tomto roku pripadla na 31. marca. Veľký pôst sa začína v stredu aj pre evanjelickú cirkev. V gréckokatolíckej cirkvi sa začal Veľký pôst (Svätá Štyridsiatnica) v pondelok (12. 2.).

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb
Výstava bude v dňoch od 21. do 28. marca 2018 priamo v priestoroch foyeru Úradu ŽSK. Pri otvorení v stredu sa uskutoční krátka ukážka zdobenia veľkonočných vajíčok.
viac
05.01.2019
V pondelok po nedeli Troch kráľov sa začínajú fašiangy, potrvajú do 5. marca
Po nedeli Troch kráľoch sa 7. januára začínajú fašiangy a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2019 pripadla na 6. marca. Fašiangy sú obdobím jedla a zábavy.
viac
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
31.03.2021
Most v Podvaží bude pre rekonštrukciu uzatvorený
K úplnému uzatvoreniu cestného mosta ponad inundačný kanál Váhu na ceste II/507 v považskobystrickej mestskej časti Podvažie dôjde po veľkonočných sviatkoch, a to na obdobie 6 mesiacov. Obchádzkové trasy vedú po cestách II/517, I/61 a I/10, vyznačené budú dočasným dopravným značením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %