Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.03.2018 10:55

Atmosféra Veľkej noci v žilinskej nemocnici


Pacienti vyrábajú rôzne dekorácie či pomôcky do domácnosti v rámci pracovných terapií.


V priestoroch Denného psychiatrického stacionára Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline vystavujú od dnešného dňa klienti originálne ručne vytvorené výrobky s tematikou Veľkej noci.


Od 21. do 23. marca môžu predajnú výstavu navštíviť všetci záujemcovia vždy od 12.00 h do 14.30 h v priestoroch telocvične stacionára v budove pod transfúznou službou. Výťažok z predaja využije zariadenie na nákup ďalšieho materiálu pre pacientov s psychickými ťažkosťami.

„Pacienti vyrábajú rôzne dekorácie či pomôcky do domácnosti v rámci pracovných terapií. Vďaka tomu sa cítia využití a majú väčší pocit užitočnosti. Sú veľmi tvoriví a vďaka tejto práci objavujú aktivity, ktoré nikdy predtým neskúšali, a tak ich oslovia, že sa im následne intenzívne venujú a vytvárajú krásne kúsky,“ uviedla organizátorka výstavy a fyzioterapeutka denného stacionára Renáta Pečalková. Podľa jej slov si klienti pripravili pre návštevníkov približne stovku unikátnych výrobkov z rôznych materiálov. „Či už z dreva, pedigu, drôtu alebo textilu. Veľa šijeme, maľujeme na textil, no nechýbajú tradičné kraslice, vence či rôzne veľkonočné dekoračné predmety na stôl alebo dvere. Výrobky dodajú domácnostiam nielen atmosféru Veľkej noci, ale prinesú originalitu a príbeh ľudí, ktorí ich vytvorili,“ dodala R. Pečalková.

Výstavu pripravili klienti denného stacionára, pacienti lôžkového oddelenia psychiatrie a zároveň členovia občianskeho združenia Mozaika. Tradičná jarná výstava nadväzuje na vianočnú, ktorá ponúka jedinečné výrobky pacientov v decembri. Záujemcovia môžu pomôcť aj darovaním pracovných materiálov, ktoré prinesú do stacionára. „Veľmi radi prijmeme akékoľvek čisté kusy látky, bavlnky, zvyšky vlny alebo malé kusy mäkšieho dreva či lišty. Materiál, ktorý nakupujeme na terapie, je drahý, preto si vážime každú takúto pomoc,“ priblížila R. Pečalková.

Denný psychiatrický stacionár funguje v rámci oddelenia psychiatrie žilinskej nemocnice. Je prechodným článkom medzi hospitalizáciou a ambulantnou starostlivosťou. Klienti tu dochádzajú jeden, dva či trikrát do týždňa podľa ich zdravotného stavu. „Pacient príde ráno a odchádza poobede, čiže u nás neprespáva. Dôležité je, aby ráno vstal a mal určitú povinnosť, mohol sa stretávať s inými ľuďmi a mal počas dňa zmysluplný program. Môže sa tak naštartovať aj v prípade, ak sa napríklad vracia z hospitalizácie do práce,“ vysvetlila fyzioterapeutka denného stacionára s tým, že ide prevažne o pacientov so psychózami a depresiami rôznych vekových kategórií. Za týždeň sa v stacionári vystrieda okolo 100 klientov.

 

 

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
25.03.2018
Národný žrebčín ponúka počas sviatkov prehliadky i jazdu na koči
Národný žrebčín Topoľčianky zostane pre verejnosť otvorený aj počas veľkonočných sviatkov. Pre návštevníkov je pripravený program od piatka 30. marca až do pondelka 2. apríla.
viac
06.04.2019
Veľkonočná výstava ponúkne jedinečné výrobky pacientov
Od 8. do 10. apríla 2019 otvorí svoje brány pre všetkých návštevníkov Denný psychiatrický stacionár Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline počas konania tradičnej veľkonočnej výstavy.
viac
23.04.2019
Folkloristi zo súboru Železiar oblievaII teplou vodou a za spevu
Členovia košického folklórneho súboru (FS) Železiar chodia od pondelkového rána oblievať v Košiciach a okolí svoje kolegyne. Podľa jedného z členov súboru Lukáša Borovského sa snažia takto dodržiavať tradície a odovzdávať ich i mladšej generácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %