Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.04.2019 05:10

Veľkonočná výstava ponúkne jedinečné výrobky pacientov


Ilustračná snímka


Od 8. do 10. apríla 2019 otvorí svoje brány pre všetkých návštevníkov Denný psychiatrický stacionár Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline počas konania tradičnej veľkonočnej výstavy.


Ručne vytvorené výrobky klientov stacionára, oddelenia psychiatrie i členov občianskeho združenia Mozaika budú aj tento rok predajné, pričom výťažok poputuje priamo na podporu zariadenia. Výstavu môžu záujemcovia navštíviť od pondelka do stredy vždy od 12.00 h do 14.30 h v priestoroch telocvične denného stacionára v budove pod bývalou transfúznou službou.

Veľkonočnú atmosféru navodia originálne dekorácie, kraslice, vence či iné ozdoby z rôznych materiálov. „Každý výrobok je unikát, má svoj vlastný príbeh klienta, ktorý ho vyrobil, a tým sa stáva nesmierne výnimočným. Takéto pracovné terapie veľmi pomáhajú našim pacientom, púšťajú sa do techník a aktivít, ktoré nikdy predtým neskúšali a často v nich nájdu potrebné odreagovanie, pocit užitočnosti či skryté nadanie,“ priblížila organizátorka výstavy a fyzioterapeutka denného psychiatrického stacionára Renáta Pečalková, podľa ktorej je už pripravená približne stovka jedinečných kúskov z rozličných materiálov. „Využívame drevo, pedig, drôt, veľa šijeme a maľujeme na textil, každý si vyberie to, čo ho baví. Je to o tom, že liečba a pomoc pacientom s psychickými ťažkosťami nie je len o sedeniach či liekoch, u nás sa snažíme ponúknuť klientom zmysluplné vyplnenie času, ukázať im nové možnosti a priviesť ich na iné myšlienky,“ doplnila R. Pečalková.

Materiál pre výrobu nakupujú v zariadení z výťažku, ktorý sa im počas výstavy podarí vyzbierať. „Mnoho ľudí nám tiež pomáha priamo kusmi látky, bavlnkami, zvyškami vlny, malými kusmi mäkšieho dreva alebo lišty, ktoré prinesú. Vážime si každú takúto pomoc a všetkých k nám srdečne pozývame,“ zdôraznila organizátorka. Okrem jarnej výstavy realizuje stacionár každoročne i vianočnú obdobu podujatia, ktoré sa rovnako teší obľube.

Denný psychiatrický stacionár funguje v rámci oddelenia psychiatrie žilinskej nemocnice. Je prechodným článkom medzi hospitalizáciou a ambulantnou starostlivosťou. Klienti tu dochádzajú jeden, dva či trikrát do týždňa podľa ich zdravotného stavu. Prevažne ide o pacientov so psychózami a depresiami rôznych vekových kategórií. Za týždeň sa v stacionári vystrieda okolo 100 klientov.

 

Autor: (ts-Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2018
Atmosféra Veľkej noci v žilinskej nemocnici
V priestoroch Denného psychiatrického stacionára Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline vystavujú od dnešného dňa klienti originálne ručne vytvorené výrobky s tematikou Veľkej noci.
viac
10.11.2018
Dejiny i umenie. Dve jedinečné výstavy pod jednou strechou
V priestoroch žilinskej radnice momentálne prebiehajú dve unikátne výstavy. Na prízemí je nainštalovaná Príležitostná výstava k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny. Je venovaná na pamiatku mužom, chlapcom a všetkým tým, ktorí sa nevrátili z vojny.
viac
04.03.2023
ČAS VEĽKONOČNÝ 2023
Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja srdečne pozýva na vernisáž výstavy Čas veľkonočný, ktorá sa uskutoční 8. marca 2023 o 16:30 hod. v Makovického dome v Žiline.
viac
29.11.2023
Výstava Vianočné tajomstvo prezentuje zbierkové predmety Považského múzea
Zbierkové predmety z historického, etnologického a drotárskeho fondu Považského múzea v Žiline prezentuje výstava Vianočné tajomstvo, ktorú sprístupnili v kaplnke Budatínskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %