Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.11.2019 11:00

V Drotárskom pavilóne bude výstava „V sieti...“


Ilustračný výrez plagátu


Priestory Drotárskeho pavilónu na tri mesiace obohatia diela žilinskej umeleckej drotárky Márie Porubčanskej. Výstava s názvom „V sieti...“ mapuje jej dvadsaťročnú tvorbu.


Bývalej ekonómke sa drotárstvo stalo celoživotným koníčkom. Jej záľuba sa prehĺbila prácou v Považskom múzeu v Žiline, kde sa ako lektorka hlbšie zoznámila s históriou remesla a stala sa jeho nadšenou propagátorku. Keďže ručné práce jej boli blízke, začala drôt spracovávať technikou šitej čipky a vytvorila si svoj vlastný výtvarný rukopis. Jeho základom sú jemné drôtené siete z drobných slučiek. Kombináciou očiek rôznych veľkostí vytvára pravidelné dierované dekoratívne vzory pripomínajúce čipku.

Mária Porubčanská má široký a rôznorodý autorský záber. „Primárne tvorí drôtenú bižutériu, opletá však aj keramiku a sklo a vyrába dekorácie na rôzne príležitosti. Inšpiruje ju príroda, človek, ľudová kultúra, obľubuje aj duchovné a ezoterické námety. Pracuje s veľmi jemným materiálom, najčastejšie s medeným drôtom v rôznych farebných povrchových úpravách. Na šperky používa postriebrený a strieborný drôt, ktorý kombinuje s polodrahokamami a perlami. Práce Márie Porubčanskej sú odrazom jej otvorenej a optimistickej povahy – hravé, plné detailov a často aj farieb. Sú vyjadrením jej túžby po harmónii a potrebe dobra, lásky a porozumenia medzi ľuďmi. Symbolicky zamotaná v drôtenej sieti tak svojou tvorbou rozdáva radosť všetkým naokolo.“ doplnila kurátorka výstavy – historička drotárstva Považského múzea v Žiline Katarína Hallonová.

Autorka rada predvádza prácu s drôtom na rôznych podujatiach a ochotne odovzdáva svoje zručnosti dospelým i deťom, často tiež s telesným či duševným postihnutím. Mnohé jej diela už boli prezentované v rámci drotárskych výstav na Slovensku i v zahraničí. Návštevníci Drotárskeho pavilónu pri Budatínskom hrade ich uvidia od 5. decembra 2019 do 3. februára 2020 každý deň okrem pondelka od 9.00 do 17.00. Vernisáž výstavy „V sieti...“ bude 4. decembra o 16.00.

Viac informácií nájdete na: www.pmza.sk

Autor: (ts-Magdaléna Lacková, Považské múzeum v Žiline)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Stretnutie drotárskych majstrov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.
viac
26.11.2019
V Budatínskom hrade vystavia stavovce
Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Vo Veľkej sále Budatínskeho hradu preto otvoria 17. decembra 2019 výstavu s názvom Stavovce severozápadného Slovenska.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
29.11.2023
Výstava Vianočné tajomstvo prezentuje zbierkové predmety Považského múzea
Zbierkové predmety z historického, etnologického a drotárskeho fondu Považského múzea v Žiline prezentuje výstava Vianočné tajomstvo, ktorú sprístupnili v kaplnke Budatínskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %