Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.11.2021 12:35

V Španej Doline sprístupnia banský prekop vedúci do osady Piesky


Ilustračná snímka.


V obci Špania Dolina v Banskobystrickom okrese verejnosti sprístupnia 1,6 kilometra dlhý banský prekop vedúci do osady Piesky.


Ako informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus, atrakcia bude peším turistom prístupná od začiatku budúcoročnej turistickej sezóny.

Bývalý banský prekop vybudovala v rokoch 1956 až 1961 spoločnosť Rudné bane a slúžil na dopravu haldového materiálu z lokality Piesky. "Myšlienka sprístupniť prekop vznikla už v minulých rokoch, keď ho obec získala do vlastníctva," prezradila starostka obce Martina Wilhelmerová.

S prácami na sprístupnení prekopu začali ešte v roku 2019, spočívali v oprave poškodených miest, vyvezení napadaného materiálu či výmeny stropných pažníc. V banskom prekope však bolo doplnených aj približne 200 metrov chýbajúcich koľají a uskutočnené boli aj vonkajšie úpravy banského diela.

Nová atrakcia v Španej Doline bude spoplatnená a navštíviť ju bude možné len so sprievodcom. V najbližších mesiacoch preto pri prekope pribudne aj zázemie pre turistov, kde si budú môcť návštevníci zakúpiť vstupenku a vybavia ich plášťom, prilbou a svetlom.

Ďalším rozvojovým plánom je zaobstarať a prinavrátiť do prekopu funkčný vláčik. V budúcnosti by tak lokalita mohla verejnosti ponúknuť zážitok, ktorý nie je dostupný v žiadnom inom sprístupnenom banskom diele na Slovensku.

"Sprístupnenie prekopu je len jednou časťou celej skladačky. Ďalšími sú napríklad riešenie parkovania, podpora a spolupráca etablovaných aktérov v podobe Múzea medi Baníckeho bratstva Herrengrund, Historickej ľudovej školy profesora Jozefa Mistríka, podpora tradičných remesiel a v neposlednom rade nadväznosť na významné projekty, akými sú Európska fuggerovská cesta a Barborská cesta," dodal riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Chodník korunami stromov v Bachledovej doline sprístupnia v piatok
Návštevníci Bachledovej doliny neďaleko obce Ždiar v okrese Poprad sa v piatok (29. 9.) budú môcť vybrať na prechádzku do korún stromov. Stavba chodníka, ktorej maximálna výška dosahuje 24 metrov, sa blíži do finále. V Bachledovej doline však ešte stále prebiehajú montážne práce a úpravy okolia.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
06.04.2021
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti. Okrem cestičiek v prostredí viníc, lúk či dedín, v ktorých sú stále živé tradície, sa v regióne Hont nachádzajú aj trasy, ktoré sú náročné a vhodné pre horské bicykle.
viac
17.06.2021
V obci Veľká Čalomija môžu turisti navštíviť vojenský bunker z roku 1938
V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš môžu turisti priamo v obci navštíviť vojenský bunker z roku 1938. Informovala o tom manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %