Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.02.2023 02:25

V Š. Doline idú opravovať cestu, turisti na autách budú parkovať na kraji obce


Špania Dolina.


Domáci i zahraniční návštevníci starobylej Španej Doliny sa budú musieť počas nadchádzajúcej turistickej sezóny prispôsobiť obmedzeniam v doprave, ktoré súvisia so sanáciou havarijného stavu cesty pri vstupe do obce.


Turisti na autách sa preto nedostanú na námestie, ale musia využiť záchytné parkovisko na okraji obce, v priestore Rudných Baní. Uviedla to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

"Predmetom stavby je technickými opatreniami sanovať havarijný stav na ceste tretej triedy, v kilometri 3,770-3,900 v dotyku s rodinným domom č. 125 vrátane sanácie odvodnenia a bezpečnostných zariadení," priblížila Štepáneková. Ako vyvolaná investícia stavby bude realizácia elektrickej prípojky pre rodinný dom a preloženie stĺpu verejného osvetlenia s vybudovaním nového podperného bodu.

Do obce sa ale podľa starostky Martiny Wilhelmerovej obchádzkovou trasou dostanú osobnými autami všetci obyvatelia Španej Doliny. Návštevníci budú ale musieť autá nechať na parkovisku na kraji obce.

Podľa hovorkyne BBSK pre potreby zásobovacích áut sa uvažuje s tým, že zhotoviteľ bude súčinný a uvoľní pravý jazdný pruh cesty po dobu minimálne jednej hodiny.

Cesta III/2410 sprístupňuje obec Špania Dolina ako dôležité turistické a kultúrne centrum zapísané v zozname pamiatkových rezervácií SR ako pamiatková rezervácia ľudového staviteľstva.

Stavenisko bolo zhotoviteľovi stavby odovzdané už v decembri 2022. Náklady na opravu cesty sú vo výške 960 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Otvorením Barborskej cesty, Hodinovej veže a fontány sa začne sezóna
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu (30. 4.) nabité viacerými podujatiami a atrakciami.
viac
13.12.2017
Chodník korunami stromov v Bachledovej doline je prístupný aj v zime
Jedna z najväčších atrakcií posledných mesiacov na Spiši, Chodník korunami stromov v Bachledovej doline, je v prevádzke aj počas zimy. Turisti sa hore dostanú len peši, keďže trojsedačková lanovka vedúca až ku chodníku bude v prevádzke výhradne pre lyžiarov.
viac
14.04.2021
Práce na ceste na Muráni po zime pokračujú
Po zimnej prestávke začala spoločnosť Skanska SK s druhou etapou prác na sanácii zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Včera si bol úsek prezrieť aj predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň informoval o nevyhnutných úplných uzáverách. Tie začnú 3. mája a potrvajú predbežne do 18. júla.
viac
12.06.2021
Turistov čaká novinka, okrem baníckeho a zbojníckeho vláčika aj 34 tunelov
Vlaková turistická sezóna v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) pokračuje už tretie leto. Po úspešnej prvej sezóne, kedy koľajnice kraja brázdil Horehronský expres, pribudli ďalšie historické vlaky - banícky a zbojnícky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %