Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2020 08:05

V Prievidzi pribudla národná kultúrna pamiatka


Snímka: (úzžno)


Pamiatkový úrad SR rozhodol o vyhlásení hrobky rodiny Heumannovcov na židovskom cintoríne v Prievidzi za národnú kultúrnu pamiatku.


Pamiatkový úrad SR na základe viacerých významných charakteristík hrobky na židovskom cintoríne v Prievidzi rozhodol o zaradení hrobky rodiny Heumannovcov do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Ako Pamiatkový úrad vo svojom odôvodnení uvádza, objekt je nositeľom súboru pamiatkových hodnôt a to konkrétne historickej a spoločenskej, architektonickej a urbanistickej.

Hrobka rodiny Heumannovcov je okrem pietneho miesta dokladom pôsobenia významnej osobnosti – zakladateľa potravinárskej spoločnosti Carpathia. Objekt je autentickou súčasťou a hlavnou dominantou bývalého židovského cintorína v Prievidzi. Vlastníkom je Ústredný zväz židovských náboženských obcí. 

„V rámci občianskej iniciatívy Spolu sme Prievidza sme ešte v roku 2016 predložili Pamiatkovému úradu SR podnet na vyhlásenie hrobky zakladateľa prievidzskej Carpathie, ktorá sa nachádza na bývalom židovskom cintoríne v Prievidzi, za národnú kultúrnu pamiatku. Pamiatkový úrad posudzoval všetky faktory a posudzovanie trvalo naozaj veľmi dlho, pričom k tomu prebiehalo aj správne konanie, kde mali možnosť vyjadriť sa aj jednotlivé zainteresované strany, “ opísal proces Michal Dobiaš z iniciatívy Spolu sme Prievidza. Následne v roku 2019 Pamiatkový úrad SR rozhodol a hrobku vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku.

„Hrobka je architektonicky veľmi zaujímavé dielo a vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku nám umožní túto hrobku opraviť tak, aby ďalej nechátrala. Na druhej strane, myslím si, že je to aj také symbolické pripomenutie si rodín, ktoré v minulosti žili a pracovali v Prievidzi, podieľali sa na formovaní tohto mesta a ktoré zahynuli alebo ich vyvraždili,“ dodal M. Dobiaš.

Pietne miesto stojí na bývalom cintoríne, ktorý slúžil židovskej náboženskej obci v Prievidzi. Cintorín bol vybudovaný v roku 1853, dodnes pri ňom stojí aj dom rozlúčky, ktorý v súčasnosti slúži ako autoservis. V priestore cintorína sa nachádza už len torzo z pôvodných náhrobkov, ktorých tam boli desiatky. Cintorín existoval až do roku 1985, keď bol z úradnej moci zrušený. V roku 1994 bol upravený súčasný stav, zaslúžili sa o to niekdajší členovia židovskej náboženskej obce v Prievidzi.

Kryptu rodiny Heumannovcov postavili v roku 1903 na hrobe zakladateľa rodu v Prievidzi Jozefa Heumanna, pričom sa v nej nachádzajú pozostatky štyroch členov rodiny. Je to jediný pôvodný objekt, ktorý sa zachoval z cintorína.

 

Autor: (ďur)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
22.01.2020
Liehovar z roku 1918 je národnou pamiatkou
Liehovar z pálffyovskej éry je čerstvo vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Návrh podalo mesto v lete 2017. Proces na pamiatkovom úrade Slovenskej republiky trval dva a pol roka. Za ten čas, žiaľ, liehovar v dôsledku zámerného ničenia schátral.
viac
02.01.2021
Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly
Mesto Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly. Financie na obnovu národnej kultúrnej pamiatky vo výške 4000 eur získala samospráva vďaka podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja z výzvy Zachráňme kultúrne pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %