Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.05.2017 08:20

Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca


Sirotinec v Modre.


Dobrovoľníci otvoria brány prvého slovenského sirotinca a pre verejnosť usporiadajú piaty Deň modranského sirotinca už 20. mája 2017. Modranský sirotinec je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.


Evanjelický sirotinec v Modre, dielo architekta Dušana Jurkoviča, obnovujú dobrovoľníci z OZ Modranskej besedy v partnerstve s Cirkevným zborom ECAV na Slovensku Modra. Spoločne organizujú záchranné rekonštrukčné práce, dni otvorených dverí pre verejnosť, odborné semináre, výstavy a vydávajú publikácie o vzácnej stavbe.

 

Budova sirotinca bude pre verejnosť otvorená 20. mája 2017

Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Modra v partnerstve s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Modranská beseda po piaty raz ponúknu laickej i odbornej verejnosti informácie o projekte obnovy sirotinca formou návštevy vzácnej stavby, ktorá je bežne pre verejnosť uzatvorená. Piaty Deň sirotinca je venovaný jeho zakladateľovi Pavlovi Zochovi, ktorý pred 120 rokmi prišiel do Modry, kde do svojej smrti pred 110 rokmi významne pôsobil v sociálnej, cirkevnej a spoločenskej oblasti.

 

Stretnutie „siroťákov“

V Deň modranského sirotinca sú srdečne pozvaní do priestorov sirotinca všetci účastníci jeho pohnutej minulosti – siroty, ktoré vychoval, deti, ktoré zachránil pred vojnou, ich príbuzní a priatelia - na návštevu pamiatky silných príbehov.

 

Program v sobotu 20. mája 2017 od 11. do 16. hodiny

Obed – z kuchyne sirotinca

Predstavenie Pavla Zocha – zakladateľa modranského sirotinca

Stretnutie „siroťákov“ (13. – 15. hod.)

Sprievodný program

Čitáreň pre deti

Voľné prehliadky sirotinca

Zbierka na opravu krovu sirotinca a tradičná burza koláčov

Predaj kresťanskej literatúry a dekoračných drobností z kníhkupectva Kruh

Prezentácie a predaj keramiky „modranska“ – zisk z predaja bude použitý na obnovu sirotinca

Tlač originálnych linorytov modranských umelcov

Sobotňajší program pokračuje Nocou múzeí. V nedeľu o 9:30 budú Slávnostné služby Božie v slovenskom evanjelickom kostole v Modre.

 

Autor: (Miriam FUŇOVÁ, Modranská beseda)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2019
Národnú kultúrnu pamiatku - kostol Všetkých svätých - vynovujú
Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Humennom je v súčasnosti pre potreby veriacich zatvorený. V jeho vnútri sa realizujú rekonštrukčné práce. TASR o tom informoval dekan farnosti František Mariňák.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %