Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.11.2019 12:05

V Prešovskom kraji pôsobí takmer 350 poskytovateľov sociálnych služieb


Ilustračná snímka, zdroj: gkcharita-po.sk


V Prešovskom samosprávnom kraji pôsobí celkovo 348 poskytovateľov sociálnych služieb. Z toho je 25 poskytovateľov v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK s počtom miest 2075. V zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí je 159 poskytovateľov s počtom miest 2056 a neverejných poskytovateľov je 164 s počtom mie


"PSK zabezpečuje poskytovanie sociálnej služby podľa druhu a formy poskytovania sociálnej služby v útulku, domove na polceste, zariadení núdzového bývania, zariadení dočasnej starostlivosti o deti, zariadení podporovaného bývania. Ďalej v rehabilitačnom stredisku, domove sociálnych služieb, špecializovanom zariadení a v integračnom centre," uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.       

Samosprávy zabezpečujú poskytovanie sociálnej služby v nízkoprahovom dennom centre, nocľahárni, zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby a v dennom stacionári. Ďalej zabezpečujú nízkoprahovú sociálnu službu pre deti a rodinu, opatrovateľskú, prepravnú a odľahčovaciu službu, pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa a terénnu sociálnu službu krízovej intervencie.       

PSK má so 72 neverejnými poskytovateľmi uzatvorenú zmluvu o poskytovaní finančného príspevku na prevádzku, a to v celkovej sume 6.469.606 eur.       

"PSK monitoruje pohyb prijímateľov približne v 82 verejných aj neverejných zariadeniach, v ktorých sa sociálne služby poskytujú pobytovou formou. Spravidla sú takmer všetky zariadenia plne obsadené," doplnila Jeleňová.       

K 30. septembru 2019 PSK evidoval celkovo 403 žiadateľov o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby. "Z tohto je však len 194 žiadateľov o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby celoročnou formou pobytu. Teda takých, ktorí čakajú na zabezpečenie sociálnej služby v rodinnom alebo v nemocničnom prostredí. Zvyšných 209 žiadateľov žiada buď o presun z jedného zariadenia do druhého, alebo sa im služba poskytuje ako samoplatcom a žiadajú o jej zabezpečenie formou zazmluvnenia cez PSK," vysvetlila hovorkyňa.       

Čo sa týka údajov o dĺžke čakacej doby na zabezpečenie poskytovania sociálnej služby, PSK nemá podľa jej slov povinnosť ich viesť.       

"Dĺžku čakacej lehoty nie je možné konkretizovať, a to z dôvodu, že závisí od žiadosti žiadateľa o umiestnenie v konkrétnom zariadení, respektíve od skutočnosti, či je žiadateľ prístupný umiestneniu z ponuky vhodných zariadení v rámci územnej pôsobnosti PSK," skonštatovala Jeleňová.       

Na základe údaju, ktorý bol získaný pre potreby kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR, bola podľa jej slov v rokoch 2015 až 2017 priemerná čakacia lehota od splnenia zákonných podmienok na zabezpečenie poskytovania sociálnej služby po dobu zabezpečenia 136 dní, čo je približne štyri a pol mesiaca.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
04.05.2021
PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur
Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.
viac
07.10.2022
Zariadenie sociálnych služieb v Bijacovciach má byť dokončené v roku 2024
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do prestavby nepoužívaného internátu Strednej odbornej školy lesníckej v Bijacovciach v okrese Levoča. Jeho objekt zrekonštruuje na nové pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou a demenciou.
viac
12.12.2023
Zariadenia sociálnych služieb získali tento rok na vybavenie 81-tis. eur
Zariadenia sociálnych služieb v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) získali vďaka krajskej dotácii v tomto roku nové vybavenie celkovo za 81-tis eur. Ide o prenosné miniterminály, liečebný pohybový stroj, skrine či kreslá. Informuje o tom PSK na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %