Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.10.2022 09:30

Zariadenie sociálnych služieb v Bijacovciach má byť dokončené v roku 2024


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do prestavby nepoužívaného internátu Strednej odbornej školy lesníckej v Bijacovciach v okrese Levoča. Jeho objekt zrekonštruuje na nové pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou a demenciou.


Celkové náklady na projekt predstavujú 7,3 milióna eur. Zariadenie by malo byť do užívania odovzdané koncom roka 2024. V pondelok si zhotoviteľ, spoločnosť Chemkostav Michalovce, prevzal stavenisko. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Budujeme tu zariadenie novej generácie tretieho veku, ktoré našim najzraniteľnejším zabezpečí dôstojnú starobu a poskytne im službu, ktorú dnes ľudia tak veľmi potrebujú," uviedol predseda PSK Milan Majerský. Objekt bude podľa jeho slov zároveň spĺňať všetky najnovšie technické, energetické a environmentálne normy, čo prinesie úspory v rámci jej celkovej prevádzky.

"Budova bude pozostávať prakticky z troch častí. Rekonštruujeme ju ako celok, kde všetko pôvodné pôjde von a objekt dostane novú fasádu, strechu, nové podlahy, sociálne zariadenia, inštalácie. Zároveň sa k objektu pristaví externý presklený výťah a jeho súčasťou bude aj lávka, ktorá prepojí exteriér zariadenia s jeho interiérom, čo umožní klientom vychádzku do parku, resp. do záhrady," vyjadril sa k projektu prestavby objektu v Bijacovciach Ján Sabo zo spoločnosti Chemkostav.

Nové zariadenie sociálnych služieb bude disponovať kapacitou 36 miest. "V budove sa po rekonštrukcii plánuje zriadiť ďalších 20 miest v Dome ošetrovateľskej starostlivosti. Okrem zriadenia nového subjektu PSK prinesie do regiónu tiež nové pracovné miesta. V novej organizácii by malo pracovať približne do 40 zamestnancov," doplnila Jeleňová.

Ako povedala, pridanou hodnotou celého projektu je multigeneračné prepojenie seniorov a juniorov v pokojnom prostredí areálu lesníckej školy a s nadväznosťou budúceho realizovania dobrovoľníckej činnosti.

Krajská samospráva projekt financuje z viacerých zdrojov. Na jeho realizáciu využije úver z Európskej investičnej banky vo výške 2,1 milióna eur, ako aj 4 milióny eur z plánu obnovy. Financie vo výške 1,2 milióna eur zainvestuje do prestavby z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2018
Kraj vyhlásil regionálnu súťaž v sociálnych službách
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyhlásil ôsmy ročník regionálnej súťaže v sociálnych službách Krídla túžby.
viac
29.12.2018
Krajskí poslanci schválili výzvy na dotácie na rok 2019
Na šport, kultúru a sociálnu oblasť rozdelí Prešovský samosprávny kraj (PSK) celkovo jeden milión eur. Žiadatelia sa môžu uchádzať o finančné prostriedky v dvoch výzvach.
viac
06.04.2019
Obec Dúbravy postaví zariadenie sociálnych služieb s kapacitou 40 osôb
Zariadenie sociálnych služieb pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím s kapacitou 40 osôb chce vybudovať do dvoch rokov obec Dúbravy v okrese Detva. Domov chcú postaviť v susedstve obecného úradu z pôžičky od Štátneho fondu rozvoja bývania. Náklady sú v projekte vyčíslené asi na 900-tis. eur.
viac
16.01.2021
Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb
Trnavský samosprávny kraj v týchto dňoch distribuuje ochranné prostriedky do župných, obecných, mestských a neverejných zariadení sociálnych služieb. Státisíce kusov materiálu sú postupne prerozdeľované medzi 108 poskytovateľov sociálnych služieb v celom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %