Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.06.2022 10:35

V Predajnej pokračujú práce na čistení vody z toxických gudrónových jám


Snímka zdroj: (tasr).


V obci Predajná v okrese Brezno pokračujú práce na odčerpávaní a čistení vody z toxických gudrónových jám.


Došlo k poklesu hladiny v nádrži odkaliska Predajná I o 17,5 centimetra. Tým sa zvýšila bezpečnosť hrádze. Uviedol to štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý čistenie jám realizuje.

"Pokles hladiny je výsledkom zrealizovaných opatrení a priaznivých meteorologických podmienok," konštatujú vodohospodári. Opatrenia zahŕňajú okrem odčerpávania a čistenia vôd aj odstraňovanie vegetácie z koruny hrádze z bezpečnostných dôvodov a vybudovanie priekopy na zabránenie stekania povrchových vôd do odkaliska, priblížili.

Čistenie gudrónových jám sa začalo v apríli. Stáť by to malo približne 70 000 eur. Úlohou VV je prečistenie 2000 kubických metrov vody, aby sa zabránilo havarijnému stavu, ktorý tam hrozil. Prvou fázou procesu je chemické čistenie za pomoci mobilnej čistiarne, nasledovať bude biologické čistenie v komunálnej čistiarni odpadových vôd.

Gudrónové jamy v Predajnej vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Okrem Predajnej sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú i v areáli bývalej rafinérie v obci Nemecká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
08.06.2021
MŽP vyhlási nové verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v Predajnej
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zrušilo verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v obci Predajná v okrese Brezno. V najbližšom čase vyhlási nové.
viac
22.04.2022
V obci Predajná sa začalo s čistením toxických gudrónových jám
V obci Predajná v okrese Brezno sa symbolicky na Deň zeme začalo čistenie vody z toxických gudrónových jám. Proces má na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) a stáť by mal približne 70 000 eur. Vo štvrtok o tom v Predajnej informoval minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
19.08.2022
Z gudrónových jám nad obcou Predajná odčerpali takmer 800 000 litrov vody
Z toxických gudrónových jám nad obcou Predajná v okrese Brezno v uplynulých mesiacoch odčerpali 799.000 litrov vody. Tá bola po chemickom vyčistení dočistená v čistiarni odpadových vôd v obci Valaská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %