Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.04.2022 12:35

V obci Predajná sa začalo s čistením toxických gudrónových jám


Na snímke technologické zariadenie na čistenie toxických látok z gudrónu v Predajnej v okrese Brezno 21. apríla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Predajná v okrese Brezno sa symbolicky na Deň zeme začalo čistenie vody z toxických gudrónových jám. Proces má na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) a stáť by mal približne 70 000 eur. Vo štvrtok o tom v Predajnej informoval minister životného prostredia Ján Budaj.


"Našou úlohou je prečistenie 2000 kubíkov vody, aby sme zabránili havarijnému stavu, ktorý tu hrozil. Predpokladáme, že celý rozpočet bude v sume do 70 000 eur," priblížil generálny riaditeľ VV Vladimír Kollár. Ako dodal, prvou fázou procesu bude chemické čistenie za pomoci mobilnej čistiarne, nasledovať bude biologické čistenie v komunálnej čistiarni odpadových vôd (ČOV).

Minister životného prostredia SR poznamenal, že problém s environmentálnou záťažou v Predajnej bol v minulosti predmetom zneužívania verejných prostriedkov i financií z európskych zdrojov. "Táto akcia mala stáť desiatky miliónov eur. My sme si povedali, že máme na to odborné a realizačné kapacity a dokážeme pomôcť obci Predajná," povedal Budaj.

V súvislosti s gudrónovými jamami v Predajnej pripravuje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) projekt, ktorého cieľom je získať informácie o množstve a vlastnostiach gudrónov na dne jazier. "Tento projekt budeme realizovať najbližší rok. Poskytne informácie na to, aby mohol byť tento problém definitívne vyriešení," uviedol generálny riaditeľ ŠGÚDŠ Igor Slaninka.

Gudrónové jamy v Predajnej vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Okrem Predajnej sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú i v areáli bývalej rafinérie v obci Nemecká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
08.06.2021
MŽP vyhlási nové verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v Predajnej
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zrušilo verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v obci Predajná v okrese Brezno. V najbližšom čase vyhlási nové.
viac
13.06.2022
V Predajnej pokračujú práce na čistení vody z toxických gudrónových jám
V obci Predajná v okrese Brezno pokračujú práce na odčerpávaní a čistení vody z toxických gudrónových jám.
viac
19.08.2022
Z gudrónových jám nad obcou Predajná odčerpali takmer 800 000 litrov vody
Z toxických gudrónových jám nad obcou Predajná v okrese Brezno v uplynulých mesiacoch odčerpali 799.000 litrov vody. Tá bola po chemickom vyčistení dočistená v čistiarni odpadových vôd v obci Valaská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %