Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.05.2021 02:30

V Poprade si je možné požičať už aj zdieľaný e-skúter


Ilustračná snímka


Mesto Poprad v spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom spustilo od štvrtka (27. 5.) zdieľané e-skútre a e-kolobežky. Na územie mesta dodali 30 e-kolobežiek, desať e-skútrov a počas nasledujúceho mesiaca pribudne aj 30 elektrických bicyklov.


Na ich plnohodnotné využívanie je k dispozícii aj sieť nabíjacích staníc, ktorá sa bude postupne rozširovať. Primátor mesta Poprad Anton Danko uviedol, že radnica bude intenzívne pokračovať vo využívaní zelenej energie. Prichádza druhá firma s iným typom kolobežiek. S predchádzajúcim prevádzkovateľom zdieľaných kolobežiek boli problémy a vyskytli sa aj úrazy ľudí. „S firmou Antik sme sa dohodli na memorande a na tom, že vytypujeme zóny v meste, kde bude obmedzená rýchlosť,“ ozrejmil Danko.       

Na zachovanie poriadku slúži najmä sieť nabíjacích staníc na ukončovanie jázd. Sú to stanice, kde každý, kto dojazdí, môže odparkovať e-kolobežku, e-skúter alebo elektrický bicykel. „Používateľ, ktorý ukončí jazdu v nabíjacej stanici, dostane päť minút jazdy zadarmo. V prípade, že kolobežka alebo iný prostriedok je nabitý pod 20 percent, bude mať jej používateľ celú jazdu zadarmo a ešte dostane navyše päť minút na ďalšiu. Kolobežky tak nie sú pohodené po chodníkoch a ľudia sú motivovaní zaparkovať ich v nabíjačkách,“ vysvetlil riaditeľ pre rozvoj spoločnosti Antik Telecom Peter Blaas. Dostupné nabíjacie body v jednotlivých nabíjačkách sú viditeľné v aplikácii Antik SmartWay pre operačné systémy iOS a Android.       

Novinkou v Poprade sú e-skútre, ktoré fungujú približne rovnako ako elektrické kolobežky. Na využívanie skútra je potrebné mať stiahnutú aplikáciu v mobilnom telefóne a zaregistrovať sa. Používateľa čaká aj overenie, či má 18 rokov a je držiteľom vodičského preukazu. „Vozidlo je vybavené aj helmou v zadnom kufri motorky a hygienickými návlekmi na tvár,“ dodal Blaas. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Poprad získal dotáciu na výcvik žiakov na dopravnom ihrisku
Mesto Poprad získalo dotáciu vo výške 5308 eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR za projekt Bez nehody do školy, bez nehody domov!
viac
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
03.06.2021
V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať na vymedzených miestach
V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať už len na vymedzených miestach, a to v takzvaných virtuálnych zónach.
viac
15.06.2023
Do mesta sa vrátili zdieľané kolobežky, prevádzkuje ich nová firma
Obyvatelia a návštevníci Prievidze môžu opäť na cestu mestom využiť elektrické kolobežky. Službu zdieľaných kolobežiek prevádzkuje oproti minulej sezóne nová spoločnosť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %