Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.07.2020 12:40

Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline


Snímka zdroj: (msú).


Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.


Popredná európska prepravná platforma Bolt v spolupráci so žilinskou samosprávou umiestnila na frekventovaných miestach v rámci celého mesta celkom 146 kolobežiek.

„Som veľkým fanúšikom ekologickej, zelenej mobility v našich mestách, lebo si myslím, že je to cesta, ako udržateľne chrániť životné prostredie a nevytvárať zbytočnú ekologickú záťaž. Teší ma preto, že sme so známou prepravnou spoločnosťou Bolt našli spoločnú reč a výsledkom je spolupráca pri zabezpečovaní dopravy elektrickými kolobežkami v Žiline. Všetkým užívateľom prajem čo najviac príjemných zážitkov,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

„Obyvatelia Žiliny už našu značku poznajú a radi ju využívajú na osobnú prepravu po meste autom. Preto verím, že rovnako pozitívne prijmú aj tento druh mikromobility. Vďaka ústretovosti mesta Žilina a vzájomnej spolupráci tak môže spoločnosť Bolt mestu prinášať moderné a ekologické riešenia mestskej mobility,” uviedolRoman Sysel, regionálny manažér Bolt pre strednú Európu.

Elektrické kolobežky sú v Žiline rozmiestnené v blízkosti mestského centra, autobusovej a vlakovej stanici, pri Žilinskej univerzite a na ďalších frekventovaných miest. Na základe priebežných dát z využívania služby chce Bolt rozšíriť službu tak, aby boli kolobežky čo najdostupnejšie. Kolobežky budú pri každom dobíjaní dezinfikované a spoločnosť i mesto naďalej vyzývajú k dodržiavaniu hygienických a bezpečnostných odporúčaní.

Mesto k štandardným pravidlám služby v Žiline presadilo špeciálne bezpečnostné opatrenia týkajúce sa bezpečnosti účastníkov premávky, najmä chodcov, kvality a poriadku verejného priestoru. Z týchto dôvodov je celoplošné obmedzenie rýchlosti na území mesta na max. 20 km/h. V pešej zóne (Národná ulica, Námestie A. Hlinku, Mariánske námestie, Sad SNP, ulica A. Bernoláka a okolité uličky) a na Bulvári je z dôvodu bezpečnosti obmedzená rýchlosť na max. 10 km/h. Odstavovanie kolobežiek je možné výhradne na virtuálnych staniciach, ktoré sú vyznačené v aplikácii aj v mape. Rozmiestnenie stanovíšť je pritom navrhnuté tak, aby mal užívateľ dostatok možností požičať a vrátiť kolobežku. Samospráva zároveň vyzýva používateľov elektrických kolobežiek k ohľaduplnej a bezpečnej jazde, ktorá neohrozuje jazdcov navzájom, ale ani chodcov či iných účastníkov cestnej premávky.

Užívatelia, ktorí chcú jazdiť na kolobežkách v Žiline, a už majú stiahnutú aplikáciu Bolt na prepravu osôb, uvidia po aktualizácii vo svojej aplikácii ikonku kolobežky. Kliknutím na ňu sa dostanú do rozhrania na zapožičanie kolobežiek. Ľudia, ktorí aplikáciu Bolt ešte nemajú, si ju môžu stiahnuť z Google Play alebo App Store. Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa na nej nachádza.

Pri prvom použití aplikácie sa zobrazia pokyny pre užívateľa, ako bezpečne jazdiť na kolobežke a kde ju zaparkovať. Pokyny sú užívateľom k dispozícii v aplikácii stále a je možné si ich v prípade potreby zobraziť znovu pred každou jazdou. Kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré do aplikácie poskytuje údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu.

Odomknutie kolobežky stojí 50 centov, za každú minútu strávenú na kolobežke zaplatí jazdec v Žiline 10 centov. Pri použití kolobežky počas celého dňa nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur. Po ukončení jazdy musí užívateľ odstaviť kolobežku v jednej z parkovacích staníc, ktoré sú viditeľné v aplikácii. Ideálne tak, aby ostatným ľuďom neprekážala, napríklad v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou. Pokiaľ užívateľ nechá kolobežku mimo vyznačenej oblasti, bude mu udelená pokuta vo výške 30 eur.

V Žiline budú jazdci využívať model elektrických kolobežiek Ninebot Max od Segway, ktorý je oproti novému modulárnemu modelu kolobežky Bolt priestorovo výraznejší. Podobný s najnovším modelom je napríklad nafukovacími pneumatikami, ktoré tlmia otrasy pri jazde na nerovnom teréne.

Technické detaily kolobežiek

Kolobežka váži 18,7 kg. Je to preto, že je z 90 % vyrobená z hliníka a ďalších ľahkých materiálov. Výhodou hliníkovej konštrukcie je aj to, že sa dá ľahko recyklovať. Kolobežky majú nafukovacie pneumatiky, vďaka ktorým je zaistená lepšia priľnavosť a tiež pohodlnejšia a bezpečnejšia jazda.

Na jedno nabitie batérie prejde kolobežka viac ako 40 km. Kolobežka dosahuje maximálnu rýchlosť 20 km/h, no v aplikácii je možné spustiť začiatočnícky mód, ktorý maximálnu rýchlosť jazdy obmedzí na 15 km/h.

Na kolobežke je umiestnené predné aj zadné svetlo. Na prednej strane a na bokoch sa ďalej nachádzajú odrazové sklá, ktoré prispievajú k vyššej bezpečnosti aj pri pohybe vo večerných a nočných hodinách.

Upozornenie: Službu zdieľaných elektrických kolobežiek v Žiline zabezpečuje Bolt, preto prípadné návrhy na zlepšenie či pripomienky môžu užívatelia služby adresovať priamo prevádzkovateľovi.

Mapa rozmiestnenia výpožičných staníc elektrických kolobežiek a lokalít s regulovanou rýchlosťou v Žiline (otvorí sa po zadaní voľby Ctrl + klik na hypertextový odkaz).

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
Zdieľané bicykle sú opäť v uliciach Žiliny
Žilinčania a návštevníci krajského mesta môžu zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA využívať od piatku 1. mája.
viac
29.05.2020
Elektrobicykle trnavského bikesharingu budú v uliciach opäť od júna
Od pondelka 1. júna mesto Trnava opäť spúšťa prevádzku zdieľaných elektrobicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
02.12.2020
Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole
Bratislavská mestská časť Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole. Ide o pilotný projekt, ktorý má priniesť jasné pravidlá a poriadok v parkovaní do jednej z najvyťaženejších lokalít v blízkosti štadiónov a ich širšom okolí.
viac
20.08.2022
V Nových Zámkoch spustia pilotný projekt zdieľaných kolobežiek
V Nových Zámkov budú po prázdninách k dispozícii zdieľané elektrické kolobežky. Ako informovala radnica, zatiaľ ide iba o dvojmesačný pilotný projekt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %