Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
05.09.2020 08:10

V pondelok rozhodnú, či sa uskutoční Radvanský jarmok s Dňom kroja


Deň kroja


Stretnutie krízového štábu mesta Banská Bystrica, po ktorom bude definitívne známe, či sa v septembri uskutoční jeden z najstarších jarmokov na Slovensku – 363. Radvanský jarmok spojený aj s tradičným Dňom kroja, sa Banskobystričania a návštevníci dozvedia v pondelok 7. septembra.


TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.      

 "V prípade, že ho zrušíme, stane sa tak po druhý raz v histórii konania najobľúbenejšieho a najnavštevovanejšieho podujatia v našom meste," konštatoval primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.       

Podľa neho pandémia nového koronavírusu v tomto roku zasiahla všetky oblasti života mesta. Oddelenie kultúry preto vytvorilo minimalistický koncept 363. Radvanského jarmoku po technickej i organizačnej stránke tak, aby sa zachovali všetky nariadenia hlavného hygienika a centrálneho krízového štábu.       

Na Radvanskom jarmoku sa každoročne odprezentuje viac ako 300 remeselníkov. Spolu s Dňom kroja sa zvykne predstaviť takmer 2500 účinkujúcich a na hlavnom pódiu odznie viac ako 60 rozličných vystúpení. V 65 stánkoch zvyknú ponúkať jedlo a pitie, kúpu suvenírov, doplnkového sortimentu a z okolitých lokalít v blízkosti centra mesta vyhrávajú zábavné atrakcie prevádzkované štyrmi kolektívmi.       

"Už v júli sme predstavili štruktúru jarmoku, ktorá spočívala v zrušení stánkov s občerstvením a zábavných atrakcií. Jednotlivé programy sme skresali oproti pôvodným počtom na polovicu a umiestnili ich do nádvorí nášho námestia. Vedeli by sme tak odsledovať presný počet návštevníkov. Zminimalizovali sme množstvo remeselníckych stánkov, počet remeselníkov obmedzili na 40. Remeselnícka a včelárska dedinka by boli oplotené, vstupy by mali svoj režim. Počet účinkujúcich by sa tento rok vyšplhal aj s Dňom kroja len na zhruba 500 ľudí," vysvetlila Lýdia Baranová z oddelenia kultúry banskobystrického magistrátu.       

Nariadenia sa v súvislosti s aktuálnym počtom ochorení na COVID-19 však sprísnili.       

"Žiaľ, po skúsenostiach z Kultúrneho leta vieme, že nie všetci sa vedia správať zodpovedne a disciplinovane, rešpektujúc potrebné nariadenia. Nikto z nás nechce, aby bol Radvanský jarmok v budúcnosti spájaný s negatívnymi dôsledkami na zdravie obyvateľov a ďalšie šírenie nového koronavírusu," dodala Baranová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Počas Slovenského dňa kroja sa dozvieme, ktorá obec získa titul Dedina roka 2019
Názov víťaznej obce jubilejného 10. ročníka súťaže Dedina roka 2019, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, sa dozvieme v sobotu 7. septembra popoludní po 16.30 hod. počas sprievodného podujatia Radvanského jarmoku - Slovenský deň kroja.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
05.09.2022
Na Radvanský jarmok sa chystá takmer 250 remeselníkov, priblíži hrebenárstvo
Takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska predstaví návštevníkom svoje zručnosti na 364. ročníku Radvanského jarmoku, ktorý sa v centre Banskej Bystrice začína 8. septembra a potrvá do 11. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %