Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.11.2022 11:40

V Poloninách pribudnú pozorovacie pavilóny, múzeum i oddychová zóna


Národný park Poloniny.


V Národnom parku (NP) Poloniny sa zrealizuje trinásť atraktívnych rozvojových projektov mäkkého turizmu, z toho tri pod hlavičkou organizácií Prešovského samosprávneho kraja (PSK).


Ich celková alokácia je takmer 8,7 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Vo výzve Ministerstva životného prostredia SR uspeli zámery viacerých obcí, správy národného parku, neziskových organizácií a občianskych združení. Rovnako i troch organizácií prešovskej krajskej samosprávy.

"Vybuduje sa tu napríklad múzeum remesiel a rusínskej kultúry, oživí sa hrnčiarska dielňa, zrekonštruuje terénna stanica, vytvorí turistická oddychová zóna a environmentálne centrum. Zvlášť ma teší, že uspeli aj projekty našich organizácií. Vihorlatská hvezdáreň zmodernizuje infraštruktúru observatória na Kolonickom sedle, Správa a údržba ciest (SÚC) PSK zabezpečí pre poloninské cyklotrasy potrebnú techniku a IPC Prešov dá Poloninám aj digitálnu podobu. Všetky tieto projekty prinesú zároveň nové pracovné príležitosti v sektore mäkkého turizmu," priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Vihorlatskej hvezdárni Humenné boli schválené prostriedky vo výške viac ako 288.000 eur. Cieľom projektu Cez Poloniny ku hviezdam je vytvoriť nové a kvalitatívne zlepšiť existujúce produkty prírodného turizmu ponúkané na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle.

SÚC PSK vďaka poskytnutiu prostriedkov mechanizmu vo výške takmer 300 000 eur nakúpi novú techniku pre správu cyklochodníkov v Poloninách. SÚC PSK sa o prostriedky z plánu obnovy vo výške 1,5 milióna eur uchádzala aj s projektom dobudovania infraštruktúry, parkovísk v národnom parku. Zámer skončil v rezervnom systéme prvý pod čiarou, pričom rezort na projekt poskytol aktuálne voľnú alokáciu vo výške 367 000 eur bez DPH.

"Inovačné partnerské centrum v Prešove pre svoj projekt získalo viac ako 190 000 eur. Poloniny čaká budovanie digitálnych služieb a produktov cestovného ruchu. Vytvorí sa webová stránka, interaktívna mapa, virtuálna prehliadka i mobilná aplikácia," priblížila Jeleňová.

Z finančného príspevku z plánu obnovy sa zrealizuje tiež projekt Novej Sedlice zameraný na environmentálnu výchovu v obci. V Topoli vznikne environmentálne centrum a v NP Poloniny sa oživia remeslá i zriadi hrnčiarska dielňa. Pri Bigovskom potoku pribudne oddychová zóna, v Zboji tradičná mazanka a v Stakčíne Múzeum rusínskej kultúry.

Medzi podporenými projektmi sú aj ďalšie zámery, ako napríklad Záchrana poloninských lúk či Zmierňovanie negatívnych dopadov zmeny klímy v Zemplínskych Hámroch.

Všetky projekty a ich súvisiace aktivity by mali byť zrealizované do konca marca 2026.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
04.01.2022
Plány splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v roku 2022
Základnými prioritami nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera v roku 2022 je naplnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti a efektívne čerpanie zdrojov súčasného a predchádzajúceho programového obdobia vo vzťahu k marginalizovaným rómskym komunitám a výchove a vzdelávaniu.
viac
08.11.2022
Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur
V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %