Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
08.11.2023 01:00

V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady


Snímka zdroj: Odkazprestarostu.sk


V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady, ktoré mali skončiť v kontajneri. Podozrenie na spaľovanie odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Zelená linka envirorezortu o tom informovala na sociálnej sieti.


Zákon o ovzduší, ktorý je účinný od 1. júla, zakazuje spaľovať odpad alebo palivo vyrobené z odpadu v iných zariadeniach, ako sú spaľovne alebo zariadenia na spoluspaľovanie odpadov, vysvetlila linka. "Podnet týkajúci sa podozrenia z toho, že váš sused spaľuje vo svojom obydlí odpad, sa nahlasuje na obec, ktorá má podľa zákona o ovzduší povinnosť, ak ide o podozrenie na spaľovanie takéhoto odpadu v obydlí určenom na trvalé alebo prechodné bývanie, písomne upozorniť prevádzkovateľa do piatich pracovných dní na to, že takéto podozrenie voči nemu bolo na obec podané," uviedli environmentalisti.         

V tomto upozornení zároveň obec oznámi, že v prípade opakovaného podnetu vykoná kontrolu na mieste Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo ňou poverená osoba. Inšpektori majú podľa Zelenej linky právo vstúpiť do obydlia na kontrolu a odber vzoriek a prevádzkovateľ je povinný to umožniť. O súčinnosť tiež môžu požiadať policajtov. Ak spaľovanie odpadu v peci či krbe preukážu fyzickej osobe, hrozí jej pokuta do výšky 5000 eur. Právnickej osoby môže dostať pokutu do 10.000 eur, priblížila linka.         

Zároveň poukázala, že znečistený vzduch je na Slovensku príčinou až približne 5000 predčasných úmrtí ročne. Znečistené ovzdušie má výrazne negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
16.11.2016
Do ktorého kontajnera s týmto...­?
Vyfotografoval som sedem rôznych druhov odpadov, pri ktorých som si nebol istý, do ktorého kontajnera triedeného odpadu ich vhodiť. Obrátil som sa na odborníkov z radov OZV ENVI - PAK.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
14.08.2021
Kam vyhodiť obal z dezodorantu alebo laku na vlasy
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %