Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.10.2019 10:10

V obci vytvorili náučný chodník, mapuje históriu i prírodné bohatstvo


Ilustračná snímka, zdroj: sobotnik.sk


V obci Drnava v Rožňavskom okrese nedávno vytvorili náučný chodník, ktorý mapuje históriu i prírodné bohatstvo tejto dediny.


Nesie názov Poklady Drnavy a návštevník sa vďaka nemu vráti do slávnych čias baníctva, uvidí viaceré historické pamiatky a spozná krásy okolitej prírody. „Naším cieľom je priblížiť návštevníkom obce, turistom smerujúcim do Zádielskej doliny, ale aj miestnym obyvateľom prírodné, historické a banícke zaujímavosti v Drnave,“ uviedol starosta obce Tibor Balázs.       Dodal, že chodník vznikol vďaka iniciatíve miestnych nadšencov. Okrem nových informačných tabúľ a vyznačenia samotnej trasy, vznikla zároveň propagačná dvojjazyčná brožúra. Obsahuje mapu, historické fotografie a detailný popis jednotlivých zastavení. Sú tu i údaje o histórii obce.       Náučný chodník Poklady Drnavy je dlhý 4,5 kilometra a má osem zastavení s informačnými tabuľami v slovenskom aj maďarskom jazyku. Trasa je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi, alebo skupiny žiakov škôl. „Značená trasa sa začína pri Drnavskej železiarni a pokračuje okolo mohutného viac ako 300-ročného duba k zrekonštruovanej štôlni Dionýz, kde bola vybudovaná oddychová zóna s altánkom a malým jazierkom,“ priblížil starosta s tým, že následne trasa vedie intravilánom obce cez les, odkiaľ je krásny výhľad na celú dedinu. Po ceste k ďalšiemu zastaveniu - kaplnke Panny Márie - sú informačné tabule popisujúce faunu a flóru v obci a jej okolí. Medzi poslednými zastaveniami je jednoposchodový barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov a katolícky kostol sv. Mikuláša z roku 1779.       „Trasu náučného chodníka je možné absolvovať aj na bicykli. V sedliackom dvore Tulipán si dokonca môžete vypožičať elektrobicykel a okrem náučného chodníka spoznať aj širšie okolie doliny Čremošnej, Volovských vrchov, Slovenského krasu či Zádielskej tiesňavy,“ dodal Balázs.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
19.11.2020
Náučný chodník ukončený výhľadňou otvorili v mestskej časti Hrabové
Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %