Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.09.2022 09:30

V obci Pusté Úľany pri Galante našli úlomok meteoritu


Úlomok meteoritu v Pustých Úľanoch. Snímka zdroj: (FB).


Vedci objavili úlomok meteoritu v obci Pusté Úľany pri Galante. Informoval o tom Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.


"Nad juhozápadným Slovenskom sa 25. júna tohto roku objavil jasný meteor, ktorý bol dobre viditeľný na večernej oblohe. Vedci, miestni ľudia, ako aj príležitostní hľadači niekoľko mesiacov hľadali úlomky meteoritu, o ktorom sa predpokladalo, že dopadol v obci Pusté Úľany a jej okolí. Vedci z Univerzity Komenského v Bratislave oznámili, že sa našiel prvý úlomok," uviedol Tóth.

Úlomok s hmotnosťou 8,6 gramu našiel nadšenec astronómie z Poľska Mateusz Żmija 20. augusta. "Mal veľké šťastie, pretože šanca nájsť exemplár v takomto teréne bola veľmi malá. Nálezca urobil niekoľko fotografií meteoritu a veľmi presne zdokumentoval miesto nálezu s jeho GPS polohou," ozrejmil Tóth s tým, že nálezca následne úlomok odviezol do Bratislavy a odovzdal ho vedcom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Vzorka v súčasnosti prechádza podrobnou analýzou. Vedcom sa zatiaľ podarilo potvrdiť pravosť a určiť, že na zemi pristála veľmi nedávno. "Existuje veľa indícií, že ide o jeden z kamenných typov meteoritov nazývaných chondrity, obsahujúci malé kamenné sférické chondrule a zrnká kovu. Ale až podrobné mineralogické analýzy určia presný typ meteoritu," spresnil Tóth.

Vedci vyzývajú obyvateľov Pustých Úľan, aby pokračovali v hľadaní a venovali svoje nálezy na posúdenie a analýzu. Na okolitých poliach a v samotnej obci leží podľa nich určite viac úlomkov meteoritov, ktoré sa pri predchádzajúcich expedíciách nenašli. "Je potrebné pripomenúť, že meteority nájdené na Slovensku sú majetkom štátu a mali by byť odovzdané miestnym úradom alebo vedcom," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Výstavba križovatky Blatné odhalila unikátny nález
Výstavba diaľničnej križovatky Blatné na D1 odhalila pri archeologickom prieskume unikátny nález. Ide o sídlisko z obdobia neolitu (mladšej doby kamennej) z čias 4000 až 5000 rokov pred Kristom. Informovala o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS).
viac
28.12.2020
Pri obci boli objavené liturgické predmety záhadného pôvodu
Dve nádoby z medeného plechu, ktoré majú upravený lesklý povrch, pravdepodobne zlátený červeným zlatom s veľkým obsahom medi a tepanou výzdobou, objavil hubár nad obcou Hubina v okrese Piešťany. Informoval o tom Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Trnave na webovej stránke.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %