Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.10.2019 09:10

V Novom Meste, Rači a vo Vajnoroch plánujú nový projekt bikesharingu


Ilustračná snímka: maxresdefault


V bratislavských mestských častiach Nové Mesto, Rača a Vajnory plánujú spustiť budúci rok nový projekt zdieľania bicyklov – bikesharing. Fungovať má na inom princípe ako v niektorých častiach hlavného mesta už spustený Slovnaft Bajk.


 Na sociálnej sieti o tom informovala vicestarostka Rače Lenka Antalová Plavuchová a pre TASR to potvrdil aj hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.       

"Ide o projekt zdieľania bicyklov, ktorý prevádzkuje firma Antik vo viacerých mestách na východe Slovenska, pričom má záujem rozširovať svoje služby. My to vnímame ako príležitosť podporiť bicyklovanie v meste aj v súvislosti so spustením parkovacej politiky," uviedol Tettinger. Zatiaľ sa podľa jeho slov uskutočnilo stretnutie zástupcov z Nového Mesta, Rače a Vajnôr, aby prediskutovali ponuku a poslancom na zastupiteľstvách mohli predložiť spoločný materiál.       

"Zdieľanie bicyklov funguje na trochu inom princípe, ako má Slovnaft. Najbližší bicykel si nájdete cez mobilnú aplikáciu, a keď prídete do cieľa, jednoducho ho necháte na ľubovoľnom mieste," vysvetlil hovorca. Bicykle totiž nemajú fixne umiestnené dokovacie stanice, ale využívajú len takzvané odporúčané stanovištia. Antalová Plavuchová upozornila, že bikesharing Slovnaft Bajk sa nepodarilo dostať do Rače ani rok a pol od jeho spustenia. Koncept zdieľaných bicyklov, ktorý plánujú zaviesť v mestskej časti, podľa jej slov už odskúšali štyri slovenské mestá. "Rovnako funguje požičiavanie bicyklov vo Viedni, Prahe či Berlíne. Spustenie plánujeme na jar 2020," uviedla.       

Bikesharing Slovnaft Bajk je spoločným projektom spoločnosti Slovnaft a mesta Bratislavy, kde spomínaná firma je prevádzkovateľom systému a magistrát poskytol pre bikesharing pozemky na dokovacie stanice. "Hodnotíme to ako úspešný projekt, ktorý sa rýchlo stal súčasťou dopravnej infraštruktúry Bratislavy, prispieva k zlepšeniu dopravnej situácie, zvýšeniu kvality života v meste a zároveň k znižovaniu emisií. Do systému sa doposiaľ registrovalo vyše 50.000 ľudí, ktorí spolu spravili viac ako 400.000 jázd," povedal pre TASR hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Využívanie bicyklov v testovacej fáze sa podľa jeho slov kontinuálne zvyšovalo a potvrdilo sa to aj po spustení komerčnej prevádzky.       

Užívatelia môžu "žlté bicykle" používať od jesene minulého roka v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka. Aktuálne je v meste 78 dokovacích staníc a viac ako 400 bicyklov, pričom počet bicyklov sa priebežne mení v závislosti od ich vyťaženosti. Molnár tvrdí, že nedostali požiadavku z Rače, Nového Mesta a Vajnôr na rozšírenie systému. "Spoločnosť pri spustení prevádzky avizovala, že počas prvého roka nábehu chce stabilizovať systém a následne prichádza v spolupráci s mestom Bratislava do úvahy možnosť rozšírenia aj do ďalších mestských častí. Tento zámer stále platí," podotkol.       

Aktuálne s mestom diskutujú, kam a za akých podmienok by sa služba mohla rozšíriť. Krátko po spustení bikesharingu v Bratislave sa často vyskytovali prípady vandalizmu na zdieľaných bicykloch. Neskôr sa tento problém zmiernil. "Napriek tomu je vysoký a stále sa stretávame s ničením bicyklov či ich krádežami," podotkol Molnár.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
Nové Mesto začína vyznačovať pilotnú parkovaciu rezidentskú zónu
Bratislavské Nové Mesto začína tento týždeň s prácami v súvislosti s vodorovným dopravným značením pre potreby pilotného projektu rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
24.03.2021
Nový projekt Polície SR „Dopravný expert vo Vašom meste“
Polícia SR dáva do pozornosti nový projekt „Dopravný expert vo Vašom meste“, ktorý umožňuje upozorniť Políciu SR na najproblematickejšie úseky cestnej premávky s cieľom minimalizovania konfliktných či nebezpečných situácií v cestnej premávke.
viac
08.07.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Novom Meste a Rači
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v lete začne aj v mestských častiach Nové Mesto a Rača. V septembri a októbri bude nasledovať mestská časť Staré Mesto. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %