Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
18.09.2024 07:55

V Nitre budú cez víkend zbierať požitý kuchynský olej


Foto: pixabay.com


Použitý kuchynský olej ako odpad znečisťuje a zanáša kanalizačné potrubia. Keď sa dostane do vody, tak dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody.


Na dôležitosť jeho triedenia pravidelne upozorňuje aj mesto Nitra a zároveň motivuje svojich obyvateľov, aby ho poctivo triedili prostredníctvom mobilných zberov a možnej odmeny pri odovzdaní použitého oleja. Najbližšie budú v meste pod Zoborom zbierať tento odpad v sobotu 21. septembra a v pondelok 23. septembra.

Ako uvádza mesto na svojej webovej stránke, najbližšie sa mobilný zber olejov a tukov uskutoční 21. a 23. septembra. „Použité kuchynské oleje a tuky je potrebné odovzdať v uzatvárateľnej, najlepšie priehľadnej PET fľaši (alebo väčšia bandaska, kanister, nie sklenená fľaša) na jedno zo zberných miest do označeného zberového vozidla,“ približuje samospráva. So zberom sa podľa kompetentných začne v sobotu o deviatej ráno v Dražovciach, postupne prejde zberné auto cez Zobor, Staré mesto, Chrenovú, Janíkovce a skončí v časti Čermáň. V pondelok bude zber pokračovať popoludní od 14:30 v Dolných a Horných Krškanoch, Klokočine, Kyneku, Dieloch a skončí v Párovských Hájoch. Časový harmonogram zberov a presné adresy odberov nájdu obyvatelia na webovej stránke mesta.

Staré za nové

Nitra pravidelne upozorňuje svojich obyvateľov na dôležitosť triedenia odpadu, oleje nevynímajúc. Tentoraz sa rozhodli v meste motivovať obyvateľov, ktorí sa rozhodnú triediť oleje a tuky tak, že ich aj odmenia. „Pri odovzdaní 1 litra použitého kuchynského oleja dostanú obyvatelia litrový ocot a jeden liter slnečnicového oleja dostanú po novom už za 3 litre starého oleja,“ uvádza mesto.

Prevencia znečistenia vody a kanalizácií

Samospráva zároveň vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že použitý kuchynský olej ako odpad znečisťuje a zanáša kanalizačné potrubia. „Keď sa dostane do vody, tak dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody. Olej je biologicky ťažko odbúrateľný a vo vodnom prostredí redukuje kyslík potrebný pre faunu a flóru a navyše použitý olej obsahuje karcinogény,“ upozorňuje mesto. Použitý olej nepatrí preto ani do bežného odpadu, nie to ešte do kanalizácie či kuchynských výleviek. Správnym nakladaním s použitým olejom a jeho recykláciou sa zamedzí nielen znečisteniu povrchových a podzemných vôd, ale je možné pomôcť vytvoriť surovinu, ktorá nájde svoj druhý život v doprave, logistike, energetike či iných odvetviach.

Dôležitosť triedenia

OZV ENVI - PAK dlhodobo vzdeláva verejnosť o triedení odpadu a zdôrazňuje jeho dôležitosť. „Čím viac zložiek vieme správne vytriediť, tým menšia záťaž pre životné prostredie, lebo menej odpadu končí v prírode či na skládkach. Tento fakt neplatí iba pri triedení papiera, plastov, skla, kovov a nápojových kartónov, ale aj pri triedení kuchynského odpadu a olejov. Použitý olej, ktorý skončí v kuchynskej výlevke alebo v toalete, dokáže už v pomerne malom množstve vyrobiť veľké problémy – či už hovoríme o znečistení vody a pôdy, alebo o upchatých potrubiach,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. „Ak neviete, akým spôsobom je zber použitého oleja riešený v mieste vášho bydliska, informujte sa na obecnom či mestskom úrade,“ doplnila Kretter. Okrem zberov, ktoré ponúkajú samosprávy je možné tieto oleje odovzdať aj na čerpacích staniciach či v niektorých obchodných reťazcoch.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
29.04.2021
Šaľa chce motivovať ľudí pri zbere oleja, pošle za nimi zbernú dodávku
Šalianska radnica chce motivovať obyvateľov mesta, aby sa viac zapojili do zberu použitého kuchynského oleja. Bude preto za nimi posielať zberné dodávky a bude ich aj odmeňovať.
viac
04.08.2021
Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov
Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.
viac
20.09.2021
Obyvatelia mesta odovzdali pri pilotnom zbere 1200 litrov použitého oleja
Prvý zber použitého kuchynského oleja bol podľa nitrianskej radnice úspešný. Ako uviedla Lenka Mareková z mestského úradu, obyvatelia Nitry odovzdali celkovo 1200 litrov kuchynských tukov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %