Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.02.2023 02:25

V Nábytkovej banke opravujú staré kusy ľudia bez domova


Na snímke pracovník Trnavskej arcidiecéznej charity počas oficiálneho predstavenia projektu Nábytková banka v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Nábytkovú banku ako prvá na Slovensku založila Trnavská arcidiecézna charita (TACH).


Pre pilotný program sa inšpirovala v zahraničí, jej cieľ je vytvoriť pre ľudí bez domova priestor na znovuzískanie pracovných a sociálnych návykov a priviesť ich k možnosti prípadného uplatnenia sa aj na trhu práce. Funguje od začiatku roka v Trnave v Mestskom priemyselnom parku. Priestory na aktivitu, ktorá má zatiaľ finančnú odporu do konca novembra, poskytlo mesto Trnava.

Zamestnanci TACH pri štarte oslovili zhruba sto ľudí, žijúcich na ulici v Trnave a do projektu zaradili prvých piatich klientov. Tí repasujú nábytok pod vedením inštruktorky sociálnej rehabilitácie. Samotnej práci predchádzajú rozhovory so sociálnymi pracovníkmi a psychologičkou. Podľa sociálnej pracovníčky Sone Pobieckej by najväčšou motiváciou pre klientov, zapojených do Nábytkovej banky, mohla byť túžba patriť do komunity. "Takto získavajú možnosť vytvárať hodnoty. Veríme, že účasť na takejto aktivite ich bude napĺňať po ľudskej aj psychickej stránke, aby mohli napredovať a v budúcnosti sa zamestnať," vysvetľuje Pobiecka.

Koordinátor projektu Nábytková banka Patrik Bellay doplnil, že pracovná terapia je výborný spôsob, ako nadviazať vzťah s klientom. "Pri spoločnej aktivite si dôveru získame podstatne ľahšie aj rýchlejšie ako pri rozhovore v kancelárii," vysvetľuje.

Podľa zástupkyne riaditeľa TACH Kataríny Pažitkovej do Nábytkovej banky môžu ľudia svoj starý, ale použiteľný nábytok darovať, alebo si za symbolickú cenu objednať obnovu. Klienti síce nie sú vzdelaní v odbore, ale sú podľa nej manuálne zruční a pracujú pod vedením. Takým je aj Peter, ktorý žije podľa jeho slov už osem rokov na ulici. Do projektu sa zapojil aj so svojou priateľkou, obaja pri prezentácii pracoviska v stredu pracovali na obnove starých stoličiek. Peter ju natrel vo farbách trnavského Spartaka. Na dokončenie mu chýba malý detail. "Má sa mi narodiť prvý vnuk, tak čakám a potom na opierku dopíšem ten dátum," povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Pre výstavbu križovatky Triblavina bude na D1 obmedzená doprava
Pre potreby výstavby križovatky Triblavina budú od soboty (28. 3.) do 10. apríla opäť prestavovať aj dopravné značenie. Vodiči preto musia počítať so spomalením dopravy na diaľnici D1. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.
viac
06.10.2021
Trnavská charita odštartovala výstavbu nového centra pre ľudí bez domova
Trnavská arcidiecézna charita (TACH) začala s demontážou pôvodných budov svojho Centra pomoci človeku. Po obnove za 1,3 milióna eur vznikne podľa riaditeľa Miroslava Dzurecha najmodernejšie nízkoprahové centrum na pomoc ľuďom bez domova na Slovensku.
viac
21.12.2022
Vianočnú večeru pre ľudí bez domova pripravili charita a mesto
Najmenej 65 porcií štedrovečerného menu pripravili v utorok v Trnave pre sviatočnú večeru pre ľudí osamelých, v ťažkej sociálnej situácii a bez domova. Trnavská arcidiecézna charita (TACH) ich spolu s mestom Trnava takto tradične pozývajú stráviť príjemné chvíle v závere roka.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %