Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.02.2018 11:45

V múzeu predstavia figurínu A. Warhola v životnej veľkosti


Ilustračná snímka


Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach verejnosti predstavilo figurínu kráľa popartu v životnej veľkosti, zreštaurovanú krstnú košieľku jeho rodiny, a tiež nový depozitár.


      "Vystupoval ako extravagantný extrovert a pritom bol skromný introvert, čo vystihla figurína z dielne českého výtvarníka Radka Nivnického. Je dôkladne prepracovaná na základe štúdie osobnosti kráľa popartu. Pôsobí ako živá," uviedla pre TASR riaditeľka múzea Ľudmila Štecová. V jeho šatníku podľa jej ďalších slov nesmeli chýbať saká, či už tmavé alebo kárované, košele, rifle, kožené a džínsové bundy, kravaty, pásikavé tričká, roláky. "Už len svojou samotnou existenciou nepriamo ovplyvňoval módu mladých a stával sa pre nich akýmsi vzorom. Jeho nezabudnuteľný už legendárny štýl oslovil aj mnohých módnych návrhárov," poznamenala.      

Nový depozitár bude verejnosti prístupný k nahliadnutiu len jeden deň. Od štvrtka (22.2.) bude podľa Štecovej definitívne uzatvorený a prístup doň budú mať len špecializovaní pracovníci múzea. "Je upravený tak, aby zaisťoval bezpečnosť zbierok a zároveň spĺňal všetky nároky na ich preventívnu konzerváciu, vytváral také klimatické podmienky, pri ktorých by bol proces degradácie materiálov čo najpomalší," spomenula s tým, že priestory musia byť okrem iného čisté, primerane suché a vetrané, tiež bez priameho osvetlenia. Podlahy sú preto hladké bez škár, dobre udržiavateľné a neodparujúce škodlivé látky. "Nátery stien sú minerálneho charakteru, priedušné, neglejené. Úložný mobiliár je konzultovaný s odborným tímom múzea, urobený na mieru podľa potrieb a obsahu zbierkového fondu," doplnila.       

Návštevníci múzea budú mať možnosť tiež vidieť zreštaurovanú krstnú košieľku rodiny Warholovcov, v ktorej boli pokrstení všetci traja bratia - Paul, John a Andy. Podľa riaditeľky je to jeden z najvzácnejších artefaktov v múzeu. "Súčasťou expozície je od roku 1991. Na jej zreštaurovanie sme získali približne 1800 eur z Fondu na podporu umenia," podotkla.       

Vlani múzeum navštívilo približne 26.000 ľudí, v roku 2016 ich bolo okolo 15.000. "V knihe návštev nám v minulom roku pribudlo 124 strán so zápismi od návštevníkov z celého sveta, napr. z Austrálie, Kanady, Juhoafrickej republiky, Tajwanu, Čile, Izraela, Litvy a ďalších európskych štátov," informovala lektorka múzea Jarmila Suchá.

Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v americkom Pittsburghu. Bol najmladším synom rodičov Andreja a Júlie Varcholovcov, ktorí emigrovali z obce Miková v okrese Stropkov. V 60. rokoch začal v New Yorku s maľbami slávnych amerických produktov, napr. plechoviek Campbellovej polievky. Preslávil sa tiež tvorbou portrétov slávnych ľudí ako Marilyn Monroe či Elvis Presley. Okrem toho vytvoril niekoľko desiatok filmov.       

Na jeho počesť vzniklo v septembri 1991 v Medzilaborciach MMUAW ako historicky prvé svojho druhu na svete a doteraz jediné v Európe. V stálej expozícii o pôvode kráľa popartu sú okrem spomínanej košieľky prezentované jeho podobizne z detstva či jediný exemplár platne s nahrávkou spevu jeho matky Júlie a iné.       Vo štvrtok 22. februára si verejnosť pripomenie 31 rokov od úmrtia Andyho Warhola.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2019
Múzeum pozýva na prednášky o umení a Andym Warholovi
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach pripravilo pre svojich návštevníkov počas leta sériu prednášok. Informuje o tom internetová stránka múzea.
viac
18.01.2020
Záujem o Warholovo múzeum v Medzilaborciach rastie
Aktivity Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslovujú z roka na rok širšie publikum. Počet účastníkov na jeho podujatiach vzrástol medziročne o polovicu.
viac
03.02.2020
PSK predstavil víziu rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré je jediné svojho druhu v Európe, zrekonštruuje svoje priestory s pomocou dotácie vlády SR. Tá na ňu vyčlenila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur.
viac
19.09.2020
Warholovo múzeum sa rekonštruovať bude, na Úrad PSK prišli prvé peniaze
Pôvodne v januári očakávanú prvú splátku schválenej dotácie vlády na rozsiahlu rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach v sume dva milióny eur už má Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom účte.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %