Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.10.2019 12:10

Na obnovu múzea A. Warhola v Medzilaborciach vláda vyčlenila 7,1 milióna eur


Múzeum A. Warhola v Medzilaborciach. Snímka (tasr)


Na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach vyčlenila vláda v stredu 7,1 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom výjazdovom rokovaní v podtatranskom meste Kežmarok.


Cieľom a hlavným zámerom rekonštrukcie je zatraktívnenie múzea, mesta a regiónu. Poskytnuté finančné prostriedky poskytnú múzeu súčasný vzhľad a funkčnosť zodpovedajúce 21. storočiu. V predkladanom materiáli sa uvádza, že ide o jediné múzeum Andyho Warhola v Európe a jedno z dvoch vo svete.       

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sa nachádza v priestoroch pôvodného kultúrneho domu a v súčasnosti sa delí o priestory spoločne s mestom. Samotná budova bola postavená ako kultúrne stredisko, polovica z nej bola počas výstavby adaptovaná na účely múzea. V budúcnosti sa ráta naďalej so zdieľaním jednej budovy s mestským kultúrnym centrom, k múzeu však pribudnú nové funkcie. Ide najmä o oddychové a interaktívne zóny, letný amfiteáter na streche, ako aj ateliéry. Prestavba múzea ponúkne do budúcna možnosti usporiadania rôznych podujatí, ako aj prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy i na novom námestí pred samotnou budovou.       

Finančné prostriedky na rekonštrukciu múzea by mali byť uvoľnené postupne. Prvá časť vo výške dvoch miliónov eur do 31. januára 2020, do 31. januára 2021 by malo ísť o štyri milióny eur a do 31. januára 2022 o 1,1 milióna eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2020
PSK predstavil víziu rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré je jediné svojho druhu v Európe, zrekonštruuje svoje priestory s pomocou dotácie vlády SR. Tá na ňu vyčlenila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur.
viac
19.09.2020
Warholovo múzeum sa rekonštruovať bude, na Úrad PSK prišli prvé peniaze
Pôvodne v januári očakávanú prvú splátku schválenej dotácie vlády na rozsiahlu rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach v sume dva milióny eur už má Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom účte.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
15.02.2023
Poslanci PSK schválili financie na rekonštrukciu MMUAW v Medzilaborciach
Vyše 12 miliónov eur na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach schválili na svojom pondelkovom (13. 2.) zasadnutí prešovskí krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %