Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.09.2022 03:20

V meste pribudnú zdieľané bicykle, mesto získalo zdroje z EÚ


Ilustračná snímka: (tasr).


Zdieľané bicykle pribudnú od budúceho roka aj v Spišskej Novej Vsi. Mestu sa podarilo na tento zámer získať prostriedky z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.


Pracovník pre styk s médiami na tamojšom mestskom úrade Tomáš Repčiak potvrdil, že s prípravami projektu začnú na jeseň a jeho spustenie je naplánované na jún 2023.

Dohromady chce samospráva zakúpiť 80 zdieľaných bicyklov. Celkové náklady projektu sú na úrovni takmer 378 000 eur, pričom radnica získala z fondov Európskej únie 95 percent nákladov. "Mesto plánuje na svojom území vytvoriť 20 stojísk, ktoré budú rozmiestnené po celom území mesta, teda v centre i vo všetkých mestských častiach. Cieľom je, aby sa užívatelia mohli napojiť na už vzniknuté cyklotrasy v meste," uviedol Repčiak.

V Spišskej Novej Vsi je v rámci mesta niekoľko kilometrov cyklotrás. Najnovší dvojkilometrový úsek napríklad spája mestské časti Novoveská huta a Ferčekovce, chodník je postavený a v súčasnosti čaká na kolaudačné rozhodnutie. Aj v tomto prípade bola radnica úspešná so žiadosťou o eurofondy, na projekt získala viac ako 702 000 eur.

"Trendom riešenia dopravy vo väčších mestách je v súčasnosti obmedzenie motorovej dopravy a jej postupné nahrádzanie alternatívnymi formami. Podpora cyklistickej dopravy predstavuje efektívnejšiu a udržateľnejšiu cestu rozvoja mestskej mobility aj u nás," zdôvodnil realizáciu projektu Repčiak. Zavedením služby tzv. bikesharingu tak samospráva ponúka cestu k ekologickému a efektívnemu smerovaniu rozvoja udržateľnej mobility.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2019
Spišská Nová Ves: Spropagovať mesto pomôže nová spoločenská hra
Spropagovať mesto Spišská Nová Ves a jeho okolie by mala pomôcť nová spoločenská hra. Vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková informovala o tom, že mesto sa tak zaradilo medzi pionierov v oblasti tvorby spoločenských hier na potreby prezentácie.
viac
07.08.2019
Mesto na obnovu Reduty dotáciu nezískalo, bude hľadať iné zdroje
Mesto Spišská Nová Ves zatiaľ nezískalo dotáciu na rekonštrukciu budovy Reduty. Potvrdil to primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že radnica bude na obnovu historickej dominanty námestia hľadať aj iné zdroje.
viac
16.02.2022
Ministerstvo vnútra má v Spišskej Novej Vsi otvoriť klientske centrum
V budove na Markušovskej ulici v meste Spišská Nová Ves, ktorú mal v správe Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, vznikne v poradí 65. klientske centrum ministerstva vnútra (MV).
viac
30.07.2022
Festival Živé sochy 2022 v Spišskej Novej Vsi tento rok s Mariánom Labudom ml
Netradičný multižánrový festival „Živé sochy“ sa vracia do Spišskej Novej Vsi v dňoch 29. - 30. júla 2022. V plnej sile a bez pandemických obmedzení. Podujatie, ktoré ponúka jedinečný zážitok z pouličného statického umenia opäť priláka tisícky návštevníkov z celého Slovenska aj z okolitých krajín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %