Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.03.2022 02:25

V M. Lehote chcú bývalú ľudovú školu prestavať na Centrum gajdošskej kultúry


Ilustračná snímka.


V Malej Lehote v okrese Žarnovica chcú postaviť Centrum gajdošskej kultúry na Slovensku. Obec, známa uchovávaním gajdošských tradícií a organizovaním medzinárodného festivalu s názvom Gajdošské fašiangy, chce centrum postaviť na základoch bývalej ľudovej školy.


„Na stavbu už máme projekt a vydané aj stavebné povolenie. Čakáme len na vhodné výzvy, aby sme sa o financovanie stavby mohli uchádzať z eurofondov, prípadne peniaze získali od ďalších vhodných donorov,“ povedal starosta Dušan Pacalaj.

Odhadované náklady na výstavbu sú 650 000 eur. Súčasťou centra, kde by sa konali gajdošské workshopy a stretnutia členov Gajdošského cechu, bude aj prednášková sála a tiež malý penzión na ubytovanie hostí a turistov.

Gajdošské fašiangy v Malej Lehote sú najstarším na Slovensku konaným festivalom, oslavujúcim gajdy ako jedinečný ľudový hudobný nástroj. Tento rok vo februári sa v obci pod Vojšínom konal už jeho 35. ročník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
07.02.2023
BBSK hľadá projektanta pre nový areál Centra tradičnej kultúry v Detve
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhlásil v spolupráci s komorou architektov medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na projekt novostavby Centra tradičnej kultúry v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %