Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.09.2020 01:10

V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie


Ilustračná snímka: (tasr).


V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).


V banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta na jednotke vysoko špecializovanej starostlivosti o novorodencov na Neonatologickej klinike SZU poskytnú ročne starostlivosť 400 novorodencom s rôznymi zdravotnými problémami. Rodiny všetkých takýchto detí môžu využívať včasnú intervenciu ako sociálnu službu nadväzujúcu na služby špecialistov v zdravotníctve. Včasnou intervenciou je možné podchytiť problémy týchto detí a ich rodičov tak, aby boli následky do budúcnosti minimalizované. Na Slovensku funguje už sedem centier včasnej intervencie v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave, Trenčíne, Prešove a Žiline. Iniciátorom ich vzniku bola SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien. Dnes sa k nim pripojí aj centrum v Lučenci.

Centrá včasnej intervencie (CVI)

Cieľom CVI je poskytovať včasnú podporu formou komplexných služieb pre rodiny s deťmi, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Tím poradcov (sociálny pracovník, fyzioterapeut, špeciálny a liečebný pedagóg, psychológ či logopéd) poskytuje predovšetkým terénne služby v prirodzenom prostredí rodiny. Asistuje nielen pri podpore vývinu dieťaťa a rodiny, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. „Narodenie dieťaťa je väčšinou sprevádzané radosťou, nehou, ale aj obavami z nepoznaného. Ak príde na svet dieťa, ktorého vývin je rizikový, predstavuje pre každú rodinu náročnú životnú situáciu a množstvo nezodpovedaných otázok. Každé z nich však predstavuje jedinečnú osobnosť so svojimi silnými a slabými stránkami a každá rodina predstavuje systém, v ktorom sa o jeho silné stránky možno oprieť a slabé stránky je potrebné rešpektovať, prijímať a posilňovať. Podstatou sprevádzania rodín detí s rizikovým vývinom v ranom veku je naplniť a vzájomne zladiť ich potreby. Ďakujeme Banskobystrickému samosprávnemu kraju a Nadácii EPH, že sa stali partnermi vzniku Centra včasnej intervencie v Lučenci,“ hovorí Vladislav Matej, správca nadácie SOCIA a koordinátor projektu rozvoja včasnej intervencie na Slovensku.

Podpora včas

„Podporujeme rodinu včas, to znamená kedykoľvek po narodení dieťaťa, ak je jeho vývin rizikový, alebo sa v priebehu vývinu objavia ťažkosti. Navštevujeme rodinu v jej prirodzenom prostredí a podporujeme vývin dieťaťa tak, aby dokázalo čo najviac využiť svoje možnosti a schopnosti. Spolupracujeme so samosprávou a prepájame rodiny na komunitné služby tak, aby boli o nich informované a mohli ich využívať. Podporujeme a iniciujeme komunitné aktivity, ktoré vytvárajú priestor pre rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím. Naše centrum je tu najmä pre rodiny z okresov Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš,“ hovorí Erika Podhorcová, riaditeľka Centra včasnej intervencie v Lučenci.

Vznik centra oceňuje a víta aj Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja: „Centrá včasnej intervencie sa na Slovensku stávajú súčasťou komplexnej starostlivosti o znevýhodnené deti a ich rodiny. Veľmi nás teší, že môžeme stáť pri vzniku Centra včasnej intervencie v Lučenci, ktoré posilní svojou prácou už existujúce centrum v Banskej Bystrici a bude bližšie k rodine, ktorá potrebuje podporu. Banskobystrický samosprávny kraj pristúpil k tvorbe siete CVI systémovo a plánuje podporiť vznik ďalších centier v budúcnosti tak, aby boli ich služby dostupné pre všetky rodiny v regióne.“

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, hovorkyňa BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Po prázdninovej prestávke vláda navštívila dalšie najmenej rozvinuté regióny
Postupne zasadla v Sabinove (22. augusta) Sobranciach (23. augusta) Trebišove (24. augusta) a v ďalšom týždni vo Vranove nad Topľou (30. augusta) a vo Svidníku (31. augusta). Začiatkom septembra (7. septembra) stihla hneď dve výjazdové rokovania. Najprv zasadala v Poltári a potom vo Veľkom Krtíší.
viac
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
04.08.2022
Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta
Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %