Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.05.2017 10:43

Na konci obce Banská Belá vyrástol lesný park


Lesný park Belian je určený pre rodiny s deťmi. Areál ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych. Na snímke atrakcie pre deti. Snímka zdroj: (tasr, Jana VODNÁKOVÁ).


Obec Banská Belá má o dôvod viac, prečo ju navštíviť. Na okraji dediny otvorili lesný park Belian určený pre rodiny s deťmi. Areál, za realizáciou ktorého stoja obecné lesy Banská Belá, ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych.


S myšlienkou zrealizovať lesný park prišiel riaditeľ Lesy, s. r. o., Banská Belá Štefan Orolin. Nevyužívaná bývalá lesná škôlka, z ktorej areál vznikol, sa totiž rozprestiera priamo pod oknami budovy spoločnosti. "Povedal som si, že táto bývalá škôlka by mala ostať v kontexte výchovy detí, takže sme ju prerobili," priblížil Orolin. Pri realizácii projektu, ktorá trvala približne polroka, pomohla významnou mierou obec, miestne organizácie či dobrovoľníci.      

Areál je určený pre rodiny s deťmi, kde na nich čakajú viaceré stanovištia. Hneď pri vstupe sa dozvedia viac o separácii odpadu, naučia sa poznávať dreviny a zabavia sa pri pohybových aktivitách. V parku sú osadené preliezky, šmýkačky, ale aj detská horolezecká stena či rozhľadňa, z ktorej vidieť celý beliansky chotár. Pri rozhľadni je umiestnená panoramatická tabuľa, ktorá približuje všetky dôležité body v okolí. V areáli sa nachádza aj altánok s ohniskom či náučné tabule približujúce históriu priľahlého bývalého podniku Dinas a výstavbu Trate mládeže. Práve tá prechádza hneď povedľa, od parku ju oddeľuje ochranné pletivo. "Pri tomto projekte sa nám spolu s aktivačnými pracovníkmi podarilo trochu vyčistiť aj architektúru Trate mládeže, ktorú si tu ľudia môžu pozrieť," podotkol v tejto súvislosti starosta Banskej Belej Branislav Babirád.      

Park zdobia drevené sochy, vyníma sa medzi nimi socha krokodíla, ktorá pripomína miestnu tradíciu výlovu krokodíla. "Je to beliansky krokodíl, ktorý sa tradične už viac ako 50 rokov pravidelne na púť loví z Halčianskeho tajchu," priblížil starosta.      

Lesný park sa nachádza na okraji obce v blízkosti železničnej stanice a ponúka ideálnu zastávku pre tých, ktorí sa rozhodli spoznávať krásy krajiny zo železničného vagóna. Areál je ideálnym východiskovým bodom aj pre náročnejších turistov. "Na park nadväzuje turistický chodník, ktorý sa prepletá celými Štiavnickými vrchmi. Okrem toho sa tadiaľto dá dostať aj na cyklotrasy," priblížil Orolin.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V Starom Smokovci otvoria Tricklandiu
Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
01.06.2021
Lesy SR otvárajú na Deň detí prvú Lesnú školu na Slovensku
Lesy SR otvárajú v utorok 1. júna Lesnú školu v Leviciach. Jej zriadenie je súčasťou cezhraničného projektu s maďarskými lesníkmi z Ipoly Erdö.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %