Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.10.2021 09:00

V Liptovskom Mikuláši majú problém s havranmi,na stromy umiestnia makety dravcov


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Obyvateľov Liptovského Mikuláša obťažujú premnožené havrany poľné, ktoré robia hluk a znečisťujú verejné priestranstvá. Koncom januára dá preto radnica nainštalovať v korunách stromov makety dravých vtákov.


Tie fungujú ako plašiče havranov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.       

Mesto po minulé roky zabezpečovalo plašenie havranov. Ešte pred hniezdením zamestnanci verejnoprospešných služieb (VPS) zhadzovali ich hniezda. Tento rok vymysleli v meste ďalší spôsob, ako operenca vytlačiť z intravilánu do okrajových lokalít. "Imitácie dravcov osadíme ešte pred začiatkom hniezdenia havranov v najexponovanejších lokalitách pri železničnej stanici, na Stodolovej ulici a v Parku Márie Rázusovej Martákovej pri Rachmaninovom námestí. V najbližších týždňoch zrealizujeme aj ďalšie opatrenia, ako orezanie konárov či zhadzovanie hniezd ešte pred hniezdením," uviedol viceprimátor Ľuboš Trizna.       

Hovorkyňa mesta zdôraznila, že radnica spolu so Správou Tatranského národného parku vyzývajú obyvateľov, aby dbali na dôsledné zatváranie odpadových nádob pri bytovkách a domoch. Odpadky sú totiž jedným zo zdrojov záujmu týchto vtákov, havrany sa sústredia tam, kde majú ľahko dostupnú potravu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Znížením dane za letné terasy chce radnica oživiť centrum mesta
Samospráva Liptovského Mikuláša sa rozhodla bojovať s vyľudneným hlavným námestím.
viac
12.10.2018
Inštaláciou modernejších kamier chce radnica zvýšiť bezpečnosť
Zvýšenie bezpečnosti a ochranu verejného majetku na viacerých uliciach v Liptovskom Mikuláši chce radnica zabezpečiť novými modernejšími kamerami. Na projekt prevencie kriminality na rok 2018 získalo mesto v uplynulom období dotáciu vo výške 25.000 eur.
viac
24.11.2018
Vianočný stromček rozsvietia počas otvorenia jarmoku
Vianočnú výzdobu inštalujú v týchto dňoch v uliciach mesta Liptovský Mikuláš. Na stĺpoch verejného osvetlenia v pešej zóne pribudli ozdoby s 3D motívmi, zamestnanci tamojších verejnoprospešných služieb (VPS).
viac
02.03.2022
Kolóniu havranov sa v L. Mikuláši snažia odplašiť maketami dravcov
V utorok ich nainštalovali do korún stromov v Parku Márie Rázusovej Martákovej pri Rachmaninovom námestí a na Stodolovej ulici. Zástupca primátora Ľuboš Trizna uviedol, že cieľom je dostať havrany z centra mesta na perifériu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %